Sobota, 20. dubna 2024

Fotopasti odhalily v Ústí nad Labem množství černých skládek

Fotopasti odhalily v Ústí nad Labem množství černých skládek

Nainstalované fotopasti na předem vytipovaných místech v Ústí nad Labem odhalily během jednoho týdne 14 nových černých skládek. Počet případů ale není zřejmě konečný, protože strážníci ještě musí vyhodnotit záznam z mobilní kamery. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný.

"Vyhodnocení záznamů z kamer je časově náročné, protože někdo musí zhlédnout celé záznamy. Výsledky budeme vědět příští týden," uvedl Novotný. Záznamy ze čtyř fotopastí měli strážníci k dispozici prakticky hned. Lidé odpady vyhazují na černé skládky, i když v Ústí nad Labem fungují dva sběrné dvory, kam mohou zadarmo odpad odvézt. "Někteří dokážou nelegální skládku vytvořit i 50 metrů od sběrného dvora," řekl Novotný.

O preventivních akcích proti lidem zakládajícím nelegální skládky rozhodl primátor Petr Nedvědický (ANO). "Počet odhalených hříšníků je alarmující, městská policie zvolila správné řešení a doufám, že tyto odhalené případy poslouží nejen k postihu, ale i jako varování," uvedl Nedvědický s tím, že bezpečnostní akce zaměřené na čistotu města budou pokračovat.

Fotopasti používají ústečtí strážníci zhruba tři roky, za tu dobu usvědčili desítky hříšníků. "V minulosti, kdy jsme ještě neměli kamery ani fotopasti, se nám na jednom vytipovaném místě u rybníka stalo, že avie s odpadem téměř zasypala strážníka, který tam číhal na provinilce," dodal Novotný. Dnes slouží fotopasti a mobilní kamery především k usvědčení provinilců nejenom zakládajících černé skládky, ale i odhazujících nedopalky, žvýkačky nebo papírky ve městě.

Po zpracování záznamů pošlou strážníci případy na odbor životního prostředí ústeckého magistrátu, kde zahájí s provinilci přestupkové řízení. Pokuty jsou podle Novotného vysoké.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů