Pátek, 29. března 2024

Od poloviny dubna zmizely z Mount Everestu tři tuny odpadků

Od poloviny dubna zmizely z Mount Everestu tři tuny odpadků

Tři tuny odpadků už posbíral na Mount Everestu zvláštní tým, který nejvyšší horu světa čistí na příkaz nepálské vlády od poloviny dubna. Hora, která také bývá označována za nejvýše položenou skládku na světě, je poseta tunami odpadků nashromážděných za roky komerčního horolezectví. Nynější úklidová akce jich chce odstranit deset tun.

Mezi odpadky, které čtrnáctičlenný tým posbíral, jsou plechovky, lahve, plasty a vyřazené horolezecké vybavení. Od 90. let minulého století, kdy začaly komerční expedice, je 8848 metrů vysoký vrchol hojně navštěvován. Horolezci po sobě ovšem zanechávají třeba také fluorescenční stany, prázdné kanystry i exkrementy.

Úklidová kampaň, která začala 14. dubna, je naplánována na 45 dní, pokračovat bude ale i v nadcházejících sezónách. Úkolem týmu je nyní posbírat deset tun odpadků. Úklidová četa vyleze do čtvrtého výškového tábora, který se nachází v nadmořské výšce 7950 metrů.

Znečištění odpadky není pro velehoru jedinou hrozbou. Vědci tento týden varovali, že na její vzhled má dopad i globální oteplování. Ledovec Khumbu na nepálské straně zřejmě zanikne do deseti let. Tání ledovců také odhaluje více odpadků a dokonce i lidská těla, uvedla na svém webu německá rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle (DW).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů