Čtvrtek, 28. března 2024

Výstava Voda a civilizace je přístupná na pražské Kampě

Výstava Voda a civilizace je přístupná na pražské Kampě

Výstava fotografií Voda a civilizace chce upozornit na příběh vody a její klíčový význam pro život člověka. Venkovní expozice na pražské Kampě ukazuje minulost, současnost i budoucnost životodárné tekutiny na Zemi na dvaceti oboustranných panelech veřejně přístupných až do 28. května 2019.

Snímky z různých koutů planety a od různých autorů ukazují přehled současné situace ve srovnání s minulostí a budoucností života na Zemi. Návštěvníci uvidí fotografie Prahy při povodních nebo tematické záběry z jiných koutů Česka i celého světa. Hlavními partnery výstavy jsou Ministerstvo životního prostředí, hlavní město Praha a skupina Veolia. Organizátorkou a producentkou je Olga Menzelová, společnost Medialogue. Hlavním autorem je český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta.

,,Myslím, že jde o světově unikátní projekt. Vody oceánů, v nichž vznikl veškerý život na této planetě, pokrývají téměř tři čtvrtiny povrchu planety Země. Pohyb vody na Zemi a kolem ní zásadně ovlivňuje klimatické poměry. Voda je všude kolem nás, obnovitelná a zdánlivě nevyčerpatelná. Často panuje názor, že všichni na ni mají nárok a téměř nic nestojí. Voda také vždy byla, je i bude jedním z hlavních faktorů ovlivňujících každodenní kvalitu našeho života, každého člověka i lidské dějiny," říká kurátor a spoluautor výstavy, prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., archeolog a egyptolog.

Výstava obsahuje četné autorské snímky doplněné o ilustrační fotografie s poutavými popisy. Mezi zajímavosti patří 3D scan hladového kamene, který je dnes pod vodou. (Prostřednictvím tzv. hladových kamenů odborníci zjišťují klimatické extrémy.) Návštěvníci uvidí unikátní snímky nejstarších závlahových kanálů v Izraeli, ale také kruté dopady plastů v moři na zvířata. Zajímavostí jsou fotografie českého geografa a hydrologa Bohumíra Janského, který se svým týmem v roce 1999 objevil prameny Amazonky. Nechybí také historické fotografie, například rytina Karlova mostu z konce 18. století, která ukazuje hromadění ledových ker při povodni. Součástí výstavy jsou snímky z povodně v Praze z roku 2002, ale také současná fakta i nejaktuálnější výzkumy amerického Scrippsova ústavu, největší oceánografické instituce na světě. Návštěvníci se totiž také dovědí spotřebu vody v českých domácnostech v porovnáním s jinými státy.

Projekt Voda a civilizace si klade za cíl otevřít svým divákům oči a vytrhnout je z letargie zajetých archetypů, že máme vody dostatek. Ukázat vodu jako strategickou surovinu, její množství a dostupnost na různých místech světa a zasadit do souvislostí s různými proměnami životního prostředí. Péče o vodu bude podle ministra životního prostředí Richarda Brabce hlavním úkolem mnoha následujících generací:

,,I my v České republice se musíme připravit na dopady změny klimatu. Musíme pečovat o celou krajinu. Změnit složení lesů, obnovovat původní říční koryta a mokřady, vrátit do české krajiny meze a remízky, znovu používat selský rozum. Péče o vodu se musí znovu stát znakem civilizovanosti, takže mezi slova voda a civilizace patří rovnítko," zdůrazňuje Richard Brabec.

,,Voda má zásadní, extrémně důležitý význam pro naši civilizaci. Ve světle současných klimatických změn se to ukazuje zcela jasně a je tedy nejvyšší čas si to nejen uvědomit, ale začít podle toho ihned něco dělat. Už i v naší zemi nemusí být samozřejmostí mít vždy k dispozici dostatek vody a počasí nám stále častěji naznačuje, že může být ještě daleko hůře. Vodu proto musíme chránit a nakládat s ní tak opatrně, abychom ji mohli efektivně využívat nejen my, ale i další generace. Bez vody by to totiž nešlo, nejde a nepůjde," upozorňuje Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy.

,,Bude líp? Samá voda. Zvládneme to snadno? Samá voda. Dnes, na vrcholu technologického rozvoje lidstva, víme méně než kdy dřív, jestli bude v létě extrémní sucho, povodně, nebo oboje. Environmentální bezpečnost a odolnost se tak i v Praze stává klíčovým tématem. Vítáme proto pomocnou ruku všech, kdo nám pomohou najít způsoby, jak novým výzvám čelit. A informovaná veřejnost je pomocníkem nejdůležitějším. Díky za tuto výstavu!," říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hlavního města Prahy.

Hlavním partnerem projektu je také společnost Veolia. ,,Prostřednictvím aktivit v oboru vodárenství, odpadů a energetiky přinášíme klientům z veřejného i soukromého sektoru po celém světě řešení, která usnadňují přístup k základním službám a přírodním zdrojům, umožňují je chránit, efektivně s nimi hospodařit a recyklovat je. Základem našeho podnikání je snižování naší vlastní ekologické stopy i ekologické stopy našich zákazníků," uzavírá Philippe Guitard, generální ředitel skupiny Veolia pro střední a východní Evropu.

Fotografie s popisy budou na Kampě v Praze 1 k vidění na velkoformátových v noci nasvícených panelech do 28. května 2019.

,,Tématem vody se zabývám již několik let a jsem ráda, že k realizaci expozice dochází právě teď. Máme za sebou suché léto i zimu a téma nedostatku vody, a především nehospodárné zacházení s vodou je na pováženou. Mnozí z nás mají patrně pocit, že když otočí kohoutkem, tak voda z něj poteče navždy. A tato výstava nás má z tohoto omylu vyvést," říká Olga Menzelová, producentka výstavy.

Součástí výstavy jsou také speciální dny otevřených dveří v Novomlýnské vodárenské věži v Praze 1 (11.5. - 12.5.2019, 9 - 18h.) a Podskalské celnici na Výtoni v Praze 2 (18.5. - 19.5.2019, 9 - 18h.)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů