Čtvrtek, 28. března 2024

Vídeň tvoří z 53 % zelené plochy

Vídeň tvoří z 53 % zelené plochy

Více než polovinu rozlohy Vídně tvoří zelené plochy. Zastavěná území přitom zabírají jen 30 procent města, což je podle magistrátu nejnižší podíl v Evropě.

53 procent plochy Vídně tvoří zeleň. To dokládá aktuální monitoring zelených ploch vídeňského magistrátního oddělení MA 22. Podle vídeňské radní pro životní prostředí Ulli Sima je Vídeň dynamicky rostoucí město, ve kterém se za posledních deset let zvýšil počet obyvatel o více než čtvrt milionu. Při posledním monitoringu, který proběhl před deseti lety, bylo naměřeno 51 % zelených ploch. Pozitivní je nejen vývoj podílu zelených ploch, ale také ploch s propustným povrchem, které představují ulice či budovy. ,,Obzvláště nízký stupeň propustnosti, který se ve Vídni pohybuje okolo 30 %, z nás dělá mistry Evropy", dodává Sima. V boji proti horku zapříčiněným změnami klimatu, se rakouská metropole zasazuje o vytváření dalších zelených ploch, parků a zelených fasád.

Menší míra ploch s nepropustným povrchem: Vídeň je evropskou mistryní

Téměř s 30 % ploch s nepropustným povrchem patří Vídeň v porovnání s ostatními evropskými velkoměsty k těm nejlepším. V přepočtu na počet obyvatel Vídně to odpovídá pouze 70 m? zastavěné plochy na hlavu, což je v porovnání s podobnými městy podle vídeňského magistrátu v Evropě zcela jedinečné. V porovnání s výsledky ze satelitních dat se míra ploch s nepropustným povrchem pohybuje v Mnichově na 37 %, v Berlíně na 33 % a Miláně na 40 %.

Využití opuštěných míst namísto zastavování zelených ploch

Jedním z důvodů, proč Vídeň dosahuje těchto hodnot je fakt, že město, jehož počet obyvatel neustále stoupá, se nerozrůstá na úkor zelených ploch, ale tam, kde zastavěné plochy již existují, a které mohou být nově využity. Často se jedná o továrny nebo nádražní areály - příkladem mohou být vídeňská nádraží Nordbahnhof a Nordwestbahnhof či vídeňská městská rozvojová oblast Eurogate. Využitím těchto areálů jde Vídeň proti trendu, který lze všeobecně zaznamenat ve zbytku Rakouska. V průměru je zde totiž denně zastavěno 13 hektarů zelených ploch a orné půdy. A to i přes to, že po celé zemi leží 40 000 hektarů industriálních objektů ladem, což odpovídá rozloze Vídně. ,,Opětovné využití brownfieldů je centrálním elementem strategického a ekologického managementu ploch a důležitým příspěvkem k ochraně omezených zdrojů půdy a zelených ploch našeho města", říká radní Sima.

Zelené plochy jako klimatizace pro město

Stávající zelené plochy budou chráněny, jak jen to bude možné a dále rozšiřovány. Vídeň chce vybudovat v příštích letech více jak 13 hektarů nových parků. K 850 stávajícím parkům tak přibydou další projekty - například obnova náměstí Reumannplatz, kde se zvýší podíl zeleně o 13 %. Na podzim 2019 začne výstavba nového parku Elinor-Ostrom v části Seestadt Nord o rozloze 2,8 hektaru. V roce 2020 město Vídeň zahájí stavební práce na zbrusu novém parku o rozloze 9,3 hektaru u nádraží Nordbahnhof, jehož součástí bude také městská divočina a terasy.

Sima nedávno představila Ofenzívu proti městským tepelným ostrovům způsobeným změnou klimatu. V hustě zastavěných oblastech totiž asfalt, beton a střechy výrazně přispívají k růstu teplot ve svém bezprostředním okolí a vytváří tak městské tepelné ostrovy neboli ,,urban heat islands". Tak může vzniknout až 12stupňový teplotní rozdíl mezi středem a okrajem města. Vídeň proti tomuto jevu bojuje svým rozsáhlým balíčkem ,,cooling-paket": vedle rozšiřování zelených ploch stojí v popředí také výstavba zelených fasád - těch má v příštích letech ve Vídni vzniknout 150. Zásadní roli hrají i stromy, které jsou zelenými plícemi města. Vídeň má celkem 480 000 stromů a každý rok jich nově přibývá na 3 000.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů