Pátek, 29. března 2024

ČESKO: Spotřeba igelitek v obchodech se podstatně snížila

ČESKO: Spotřeba igelitek v obchodech se podstatně snížila

Už rok zákazníci nedostanou k nákupu plastovou tašku zdarma. Novela zákona o obalech přinesla podle ministerstva životního prostředí omezení spotřeby těchto tašek o více než 50 %. Podle studie Evropské komise připadalo před zavedením opatření na každého Čecha v průměru 300 tašek ročně. Do konce roku se má spotřeba snížit na 90 kusů. Řetězce navíc mění nabídku, místo plastových tašek prodávají papírové nebo ty vyrobené z přírodních materiálů.

Výroba jedné plastové tašky zabere dvě minuty. Než se ale úplně rozloží, trvá to i stovky let. Typická česká rodina si přitom každý týden odnese z obchodu s potravinami přes 11 kilogramů těžký nákup - to znamená tři jednorázové plastové tašky.

Ministerstvo životního prostředí si nechalo vypracovat studii o dopadech nákupních tašek na životní prostředí. Ta porovnávala tašky na jedno použití z lehkého plastu, pevného plastu a papíru spolu s taškami s plánovanou životností jeden rok z polyesteru a bavlny. ,,Podle studie VŠCHT se nejvíce vyplatí opakovaně použitelná taška z polyesteru - ta předčila i textilní tašky, které mají velký dopad na přírodu, zejména ve fázi pěstování bavlny," popisuje pro Radiožurnál mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů