Čtvrtek, 28. března 2024

Rodiče s dětmi protestovali v Praze kvůli změnám klimatu

Rodiče s dětmi protestovali v Praze kvůli změnám klimatu

Převážně rodiny s dětmi se dnes sešly na náměstí Václava Havla v Praze, aby upozornily na klimatické změny a podle nich nečinnost českých politiků a velkých společností. Protestní akcí a následnou peticí chtějí požádat pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), radu a zastupitelstvo města, aby "bezodkladně vyhlásili klimatickou nouzi". Na piazzettu u Národního divadla dorazilo kolem dvou stovek dospělých a desítky dětí. Podobný počet účastníků se sešel i v Brně, kde se uskutečnil pochod.

"Máme technologie k tomu, abychom se vyhnuli katastrofě. Jediné, co chybí, je politická vůle," prohlásila jedna z organizátorek protestu Michaela Pixová. Podle další z pořadatelek Michaely Trtíkové Vojtkové musí politická reprezentace uznat hrozbu klimatického kolapsu, poskytnout občanům ČR pravdivé informace o vážnosti situace a zajistit, aby Česko okamžitě začalo snižovat emise oxidu uhličitého v souladu s doporučením Mezivládního panelu pro změnu klimatu.

Po několika proslovech se demonstranti vydali na protestní průvod, který vede přes Újezd a Malostranské náměstí na Klárov. Na náměstí Václava Havla mohli zájemci také podepsat petici určenou primátorovi. Autoři dokumentu chtějí kromě vyhlášení stavu klimatické nouze také příslib, že bude hlavní město vybírat dodavatele elektrické energie jen z obnovitelných zdrojů nebo že prosadí mýtné pro vjezd do Prahy a nebude stavět novou leteckou ranvej. Petici zatím podepsalo ke stovce lidí. Petenti ale podle Pixové už s Hřibem začali jednat nezávisle na dokumentu.

Lidé dnes přišli s transparenty "Jinou planetu nemáme" či "Zachraňme klima pro naše děti." Akci uspořádali organizátorky symbolicky na Den matek. Podle svých slov se chtějí připojit ke statisícům mladých lidí, kteří po celém světě pořádají pravidelné páteční protesty proti nedostatečnému mezinárodnímu úsilí v boji proti změně klimatu. "My, rodiče, stojíme za demonstracemi mladých lidí, našich dětí, ale nemůžeme nechat pouze na nich, aby se vypořádávali se situací, k níž naše a předchozí generace přispěly," uvedla Trtíková Vojtková. Dnešní akce se konaly také v Brně, Ostravě, Liberci či Prachaticích.

V Brně přišlo na pochod rodičů s dětmi za klimatickou spravedlnost kolem 200 lidí. Účastníci vyzvali radnici, aby vyhlásila stav klimatické nouze. Potom se vydali na pochod z Moravského náměstí přes Českou ulici až k Dominikánskému náměstí, kde sídlí magistrát.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů