Čtvrtek, 28. března 2024

V Bruselu demonstrovaly tisíce lidí kvůli klimatu

V Bruselu demonstrovaly tisíce lidí kvůli klimatu

Ulicemi Bruselu o víkendu prošel protestní pochod, jehož účastníci belgickou vládu vyzývali, aby se začala důkladněji zabývat bojem za sociální spravedlnost a ochranu klimatu. Podle agentury AFP se demonstrace zúčastnilo kolem 15.000 lidí. Policie před začátkem akce zadržela několik osob, které u sebe měly kovové předměty, jež mohly podle ní sloužit jako zbraně.

Demonstrace pořádané vlámským občanským hnutím Hart Boven Hard se zúčastnila i řada mladých lidí, kteří pravidelnými čtvrtečními protesty tlačí kabinet k rozhodnějšímu postupu v boji proti klimatickým změnám. Tyto protesty ale v poslední době slábnou. Ještě v prosinci a lednu vyšlo kvůli ekologii v Bruselu do ulic přes 60.000 lidí.

Protest se konal jen dva týdny před volbami do Evropského parlamentu, které se budou v Belgii konat zároveň s hlasováním do národního parlamentu. "Chceme vyvinout tlak na kandidáty, ale také na budoucí vládu. Chceme, aby tu po volbách nastala změna kurzu a aby se podnikly ambiciózní kroky spojené s nároky na sociální a klimatickou spravedlnost," řekl jeden z organizátorů Brieuc Wathelet.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů