Úterý, 19. března 2024

P. Poc: Dnes jsem smazal svou uhlíkovou stopu

P. Poc: Dnes jsem smazal svou uhlíkovou stopu

Lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc byl v posledních pěti letech předsedou Skupiny pro klimatické změny, biodiverzitu a udržitelný rozvoj, která se v Evropském parlamentu zabývala bojem proti klimatickým změnám. Podle nedávné studie švýcarských vědců, by nejefektivnějším nástrojem v boji proti atmosférickému oxidu uhličitému - hlavnímu hybateli klimatické změny, mohly být lesy. Vědci vypočítali, že vysázením 1,2 bilionu nových stromů by mohlo dojít k absorpci emisí CO2, které lidstvo nastřádalo během dekád. Pavel Poc proto na jaře oznámil, že vysadí 160 stromů, aby splnil svůj podíl.

,,Stromy jsou opravdovým symbolem udržitelnosti našeho světa a emocionálního vztahu mezi člověkem a přírodou. Ani takto pevné pouto nám ale nebrání dívat se na hranici, za kterou se lesní ekosystém zcela zhroutí. Na jaře jsem se proto rozhodl vysázet 160 stromů. Dnes jsem dluh přírodě splatil. Zasazením 160. stromu jsem smazal svou uhlíkovou stopu," říká Pavel Poc.

Europoslanec Poc každým rokem ve spolupráci s Nadací Partnerství organizuje slavnostní vyhlášení soutěže Evropský strom roku. Soutěž má upozornit na roli lesů jako přírodního i kulturního dědictví a motivovat veřejnost k tomu, aby se o ně aktivně starali. Poc svůj záměr ohlásil právě během poslední ceremonie, kterou v březnu pořádal v Bruselu. K individuálnímu příspěvku vyzval i ostatní europoslance a širokou veřejnost.

,,Mnozí si neuvědomují, že lesy nejsou jen o produkci dřeva. Jejich role je daleko podstatnější. Jsou zdrojem velké biologické rozmanitosti a významným úložištěm uhlíku. Je zřejmé, že v boji proti klimatickým změnám a přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku hrají roli zcela klíčovou. To musíme mít na paměti během jakéhokoliv legislativního procesu na evropské i národní úrovni a já to svým kolegům pravidelně připomínám," vysvětluje europoslanec za ČSSD.

,,Jsem rád, že se mi podařilo pozvednout roli lesnictví, včetně potřeby udržitelné správy lesů, investic do jejich obnovy, biodiverzity nebo potenciálu zachycovat uhlík i v nařízení o budoucí Společné zemědělské politice po roce 2020. Roli lesů Evropská komise v návrhu jedné z největších a nejdůležitějších politik nepochopitelně podcenila. Malým zadostiučiněním pro mě je, že mou úpravu podpořil i celý Výbor pro životní prostředí, ochranu zdraví a bezpečnosti potravin."

,,Pokud bychom všichni udělali totéž a vysázeli těch několik desítek stromů, na světě by se nám hned o něco lépe dýchalo. Přitom to lze udělat během několika dnů. Stačí jen chtít něco pro přírodu skutečně odpracovat. Klimatická změna dnes dopadá na každého z nás, a pokud zůstaneme pouze u diskuzí, tak se situace bude jen zhoršovat," komentoval Pavel Poc slavnostní zasazení svého 160. stromu 19. května v Blažejově u Jindřichova Hradce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů