Úterý, 19. března 2024

Weber i Timmermans chtějí klimaticky neutrální Evropskou unii

Weber i Timmermans chtějí klimaticky neutrální Evropskou unii

Evropská unie by měla být do roku 2050 klimaticky neutrální, shodli se dnes lídři kandidátek evropských lidovců a sociálních demokratů do voleb do Evropského parlamentu Manfred Weber (EPP) a Frans Timmermans (PES). Značně se už ale liší v tom, jak toho dosáhnout. V debatě vysílané německou veřejnoprávní televizí ZDF oba politici hovořili také o zahraniční politice nebo daňové problematice.

Timmermans uvedl, že by jako šéf Evropské komise dal každému eurokomisaři jasné úkoly týkající se boje proti klimatickým změnám a sám by dohlížel na jejich plnění. To, aby byla EU do roku 2050 klimaticky neutrální z hlediska emisí oxidu uhličitého (CO2), bude podle něj těžké, ale zvládnutelné. "Musí se to povést," uvedl zase Weber.

Osmapadesátiletý Timmermans za konkrétní krok, jak snížit emise CO2, označil zdanění kerosinu používaného v letecké dopravě nebo oxidu uhličitého produkovaného automobily. "Platili by ti, kdo znečišťují," poznamenal. Šestačtyřicetiletý Weber to odmítl s tím, že by takové opatření mohlo dopadnout i na chudší občany. Cestou jsou podle něj technické změny a inovace.

Pro to, aby Německo hledalo cesty, jak do roku 2050 neprodukovat více CO2, než se zemi daří kompenzovat, se v úterý vyslovila i německá kancléřka Angela Merkelová. Ke stejnému cíli Evropskou unii vyzvalo také devět členských zemí, včetně Francie, Nizozemska či Belgie.

Nizozemský sociální demokrat i německý křesťanský sociál se dnes shodli na tom, že napětí kolem Íránu se nedá řešit vojensky. Aby byla unie do budoucna rozhodnější v zahraniční politice, je podle Webera nutné, aby i v této oblasti mohla rozhodovat většinovým hlasováním, a nikoli jen jednomyslně. "Evropa musí dospět," míní.

Timmermans by se většinovém rozhodování nebránil, za větší problém ale považuje to, že některé země vedle evropské zahraniční politiky prosazují i svou vlastní, která je odlišná. Oba politici jsou pro vznik společné evropské armády, podle sociálního demokrata ale ještě dlouho nebude existovat.

Timmermans se také vyslovil pro sblížení evropských zemí v daňové oblasti. Minimální daň z příjmu právnických osob by se podle něj ve všech členských zemích měla pohybovat mezi 15 až 18 procenty.

Mezi další témata patřila migrace a otázka soužití různých náboženství. Oba politici se přitom shodli, že islám patří k Evropě. Weber přitom podotkl, že na tomto náboženství ale nestaví základní evropské hodnoty.

Martin Weiser

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů