Úterý, 19. března 2024

Každý Čech loni vytřídil průměrně 63 kg tříděného odpadu

Každý Čech loni vytřídil průměrně 63 kg tříděného odpadu

Každý obyvatel České republiky loni vytřídil průměrně téměř 63 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Je to o tři kilogramy více než v roce 2017. Nejvíc třídí odpady lidé v Královéhradeckém kraji, následuje Kraj Vysočina a Středočeský kraj. Pokud se započítají i kovy odevzdané ve výkupnách, je na prvním místě Olomoucký kraj následovaný Vysočinou a hradeckým krajem. Statistiky za minulý rok dnes ČTK poskytl Svaz měst a obcí ČR na základě údajů společnosti EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém recyklace komunálního odpadu.

Celkem se za minulý rok nashromáždilo v barevných kontejnerech víc než 665.000 tun tříděného odpadu, meziročně zhruba o pět procent víc. Lidé vytřídili ve městech a obcích bezmála 226.000 tun papíru, přes 149.000 tun plastů, téměř 140.000 tun skla a víc než 4000 tun nápojových kartonů. Lidé navíc sebrali a odevzdali přes 147.000 tun kovů.

Nejvíc odpadů loni stejně jako předloni vytřídili obyvatelé Královéhradeckého kraje, na každého připadá v průměru 56,7 kilogramu odpadů. Následuje Kraj Vysočina (53,9 kg na obyvatele), třetí byl Středočeský kraj (52,3 kg/obyvatel). Při započítání vytříděných kovů nejvyšší příčku obsadil Olomoucký kraj se 76,7 kilogramy vytříděného odpadu na obyvatele, druhý skončil Kraj Vysočina (76,2 kg/obyvatel) a třetí Královéhradecký kraj (75,1 kg/obyvatele).

Češi mají podle statistik jednu z nejhustších sítí sběru tříděného odpadu. Nyní mohou třídit odpady do víc než 413.000 barevných kontejnerů a menších nádob umístěných přímo u domů. Na jedno sběrné místo připadá v průměru 124 lidí a průměrná docházková vzdálenost k barevným kontejnerům je 91 metrů. V některých menších obcích ČR sběr do nádob doplňuje nebo zcela nahrazuje třídění odpadků do pytlů, které se nejčastěji využívají pro sběr plastů, papíru, nápojových kartonů, případně i kovových obalů.

V Česku mohou lidé třídit odpady také prostřednictvím sběrných dvorů a výkupen surovin. V obcích se třídí také komunální bioodpady, textil, objemný odpad, oleje, stavební odpad, elektrozařízení či baterie. Konkrétní nastavení systému pro sběr tříděných odpadů je v kompetenci každého města a obce. Dlouhodobým cílem vyplývajícím z požadavků Evropské unie je, aby množství odpadu končícího bez využití na skládkách bylo omezeno na absolutní minimum, uvedl Svaz měst a obcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů