Čtvrtek, 28. března 2024

Co sezónního si dopřát na jaře?

 V době přeplněných hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoliv k dispozici vše, na co si vzpomeneme...

Co sezónního si dopřát na jaře?

Někdy ale není špatné zkusit přijímat to, co nám aktuálně nabízí příroda v našem okolí. Má to hned několik výhod. Tou zásadní je fakt, že lokální potraviny, nabízené v patřičné sezóně, bývají zdravější, protože jsou čerstvé a nezatížené náročnou přepravou. Všude kolem je jich spousta, takže jejich cena zpravidla klesá. A hlavně - stravovat se sezónně je pro tělo přirozené. Aktuálně máme před sebou jaro a léto, a to jsou období, která toho nabízejí opravdu hodně.

Jaro je obdobím růstu, slunce a zeleně. ,,Tělo potřebuje po náročné zimě doplnit vitaminy a minerální látky. K tomu se skvěle hodí sezónní zelenina," vysvětluje Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE http://www.naturhouse-cz.cz/

Ředkvičky

Ředkvičky obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou bohaté na bílkoviny, potřebné lipidy, sacharidy a také vlákninu. Jsou plné vitaminu B a C, díky čemuž jsou schopné chránit tělo proti virovým onemocněním. Mimo to díky kyselině listové umí podporovat krvetvorbu, draslík se stará o zdraví srdečního svalu, vápník o tvorbu kostí a chrupavek, karoten je zase úžasný pro udržení zdravých očí. ,,Ředkvičky není těžké si vypěstovat na vlastní zahradě a vzhledem ke své nízké kalorické hodnotě si najdou své místo v jarním dietním jídelníčku," doplňuje Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE http://www.naturhouse-cz.cz/

Salát

Další vitaminovou bombou jarních zahrádek je salát. Pyšnit se může bohatým zastoupením vitaminů C a E. Také jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Jeho výhodou je, že jej můžete připravit snad na tisíc způsobů v kombinacích s další zeleninou.

Chřest

Chřest je zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také spoustu vitaminů jako K, B1, B2, C a E. Díky tomu dokáže například čistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. ,,Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem," radí Alena Přídová.

Mrkev

Nejznámější složkou mrkve je beta-karoten, který je významným antioxidantem. Dále je mrkev plná vitaminu B, C, D, E a K. Pokud si mrkev dáte syrovou, dopřejete si také sacharid zvaný falkarinol, který má protirakovinné účinky.

Zelí

Ani hlávkové zelí nezůstalo o vitaminy ochuzeno. Najít v něm můžete například vitaminy C, K a E. Nechybí draslík a hořčík. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a je bohaté na vlákninu. Hlávkové zelí umí stimulovat nervy a mozek a působit proti depresím. Navíc snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Důležité látky vám dodá hlavně v syrové podobě, ale čas od času si jej můžete dopřát vařené nebo kysané.

Špenát

Díky pohádkám už i malé děti vědí, že špenát dodá sílu. A v tomto případě se pohádky nemýlí. Ve špenátu se nachází velké množství železa a také vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Špenátové listy v sobě skrývají mnoho vitamínů, jejich konzumace podporuje ochranu před karcinogenními chorobami.

,,Na jaře si s chutí dopřejte také různé bylinky. Na chleba si nasypejte čerstvou pažitku, polévku ochuťte voňavou petrželkou, hlavní jídlo oživte několika lístky bazalky a zakuste aromatickou chuť medvědího česneku," dodává Alena Přídová.

A co v létě?

Na léto je ještě čas, ale určitě neuškodí vybavit se pořádným mixérem. Léto je totiž obdobím ovoce a v horkých teplotách nic neosvěží tak, jako čerstvě přichystané ovocné smoothie. Už teď si můžete zapsat, že skvělou kombinací jsou například jahody s mátou, rybízem a angreštem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů