Pátek, 19. dubna 2024

Moderní šetrné budovy zdatně konkurují architektonickým památkám

Moderní šetrné budovy zdatně konkurují architektonickým památkám

Tematická kategorie šetrných budov, kterou v rámci festivalu Open House Praha otevřela Česká rada pro šetrné budovy, zaznamenala úspěch. Nejvíc veřejnost zajímal nový etalon tuzemských udržitelných staveb budova Visionary z portfolia realitní společnosti CA Immo. Za víkend přilákala na 1700 návštěvníků.

Jubilejní 5. ročník festivalu Open House Praha, který proběhl o víkendu 18. - 19. 5. 2019, se těšil rekordní návštěvnosti. Pořadatelé festivalu zaznamenali v běžně nepřístupných budovách na 76 000 návštěv. V letošním roce byla nově otevřená tematická kategorie administrativních a rezidenčních budov, které jsou díky využití moderních technologií šetrné nejen k životnímu prostředí, ale vytvářejí i výborné podmínky pro uživatele budov. Šetrné budovy zaznamenaly během víkendu na 3375 návštěv.

,,Jsem moc ráda, že jsme se do spolupráce s pořadateli Open House Praha pustili. V kategorii bylo zpřístupněno 13 budov, z toho 5 budov členů Rady - Visionary, DOCK IN TWO, Amazon Court a rezidenční budovy Červený dvůr a Modřanka. Věřím, že příští rok se kategorie rozšíří o další zajímavé projekty," říká Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy (CZGBC).

,,Spolupráci s Open House Praha jsme zahájili s budovou Danube House již při prvním ročníku tohoto festivalu. Letos jsme zapojili do festivalu budovu Amazon Court v Karlíně a budovu Visionary v Holešovicích. Jedná se o výjimečné budovy s certifikátem šetrné budovy DGNB Platinum resp. LEED Platinum. Visionary se jako první budova v Česku honosí certifikací WELL. Jsme velice rádi, že jsme mohli naše budovy zpřístupnit veřejnosti. Ti, kdo otevřené budovy nezastihli, se mohou do jejich lobby podívat kdykoliv v pracovní den mezi 8:00 a 19:00," říká Jan Baxa, Head of Asset Management v CA Immo.

,,Nečekali jsme, že tolik lidí bude mít zájem si detailně prohlédnout moderní kancelářskou budovu a vidět, jaká opatření zde pomáhají šetřit životní prostředí. Zájem o návštěvu DOCK IN TWO byl opravdu enormní a přesvědčil nás, že dává smysl se Open House festivalu účastnit," doplňuje Petra Holubová, ředitelka marketingu společnosti Crestyl.

Ve výběru kategorie šetrných budov nebyly pouze administrativní budovy, ale i rezidenční, které návštěvníkům festivalu ukázaly, jak může být řešená chytrá domácnost vybavená ovládáním přes mobilní aplikaci a současně nabízet svým obyvatelům zdravé vnitřní prostředí. ,,Rezidence Modřanka je naším prvním projektem, který získal certifikaci BREEAM Very Good. Festival Open House Praha nám dal příležitost seznámit širokou veřejnost se všemi aspekty šetrné výstavby u rezidenčních budov a řešeními, které byly na Modřance použity. Ceníme si také zpětné vazby, kterou se nám podařilo k našim projektům získat. Během festivalu jsme zároveň slavnostně zahájili provoz Parkového muzea Staré Modřany, které vzniklo ve vnitrobloku Modřanky, a které navazuje na významné události a osobnosti z historie této čtvrti," popisuje Karolína Dvořáková, Sustainability Coordinator z Horizon Holding.

Účast na festivalu si chválí také Jan Řežáb, majitel developerské firmy JRD: "Díky úzké spolupráci s Českou radou pro šetrné budovy jsme se rozhodli zapojit také a představit energeticky pasivní projekt Rezidence Červený dvůr - vilový dům o patnácti bytech. Návštěvníci tak získali jedinečnou možnost spatřit uplatnění současných trendů šetrného stavebnictví v praxi a zeptat se na vše, co je zajímá."

Více o festivalu a tematické sekci šetrných budovy na www.openhousepraha.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů