Čtvrtek, 28. března 2024

ŠPANĚLSKO: Legislativa a strategie pro první bezuhlíkovou zemi EU 2050

ŠPANĚLSKO: Legislativa a strategie pro první bezuhlíkovou zemi EU 2050

Španělská vláda schválila klimaticko-energetický balíček, který by měl zemi do roku 2050 zcela zbavit závislosti na uhlí, ropě a zemním plynu. Podle premiéra Pedra Sáncheze by se Španělsko díky novým opatřením mělo stát první bezuhlíkovou zemí EU. Posílit by měla také 300 tisíc nových pracovních míst.

Španělská vláda schválila sérii zákonů na podporu obnovitelných zdrojů a energetických úspor a efektivity, které určí klimaticko-energetickou budoucnost státu v příštích třech desetiletích. Konkrétně představila předběžný návrh zákona o změně klimatu, Integrovaný státní energetický a klimatický plán 2021-2030 a Strategii pro spravedlivou transformaci. Tyto zákony mají zemi zajistit stabilní, předvídatelný a jasný rámec dekarbonizace ekonomiky do roku 2050.

,,Legislativní balíček obsahuje sadu nástrojů vytyčujících cestu k lepšímu, odpovědnějšímu, udržitelnějšímu, konkurenceschopnějšímu a na větší ekonomické výzvy připravenějšímu Španělsku, které zvýší kvalitu života a přinesou lepší životní standardy," řekl premiér Pedro Sánchez. ,,Volba mezi pracovními místy a prosperitou na jedné straně a bojem proti globálnímu oteplování na straně druhé se ukazuje jako falešné dilema."

Zdroj: https://usv.udrzitelne-mesto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů