Čtvrtek, 28. března 2024

Čínská Aiways v Evropě nabídne sportovně-užitkový elektromobil

Čínská Aiways v Evropě nabídne sportovně-užitkový elektromobil

Čínská automobilka Aiways hodlá v příštím roce uvést na evropský trh sportovně-užitkový vůz s plně elektrickým pohonem. Informoval o tom list Financial Times (FT) na svých internetových stránkách. Podle listu by to měl být první elektromobil s čínskou značkou nabízený v Evropě.

Aiways plánuje začít v dubnu příštího roku své sportovně-užitkové elektromobily U5 pronajímat v Evropské unii, Švýcarsku a Norsku. Automobilka chce zajistit cenovou konkurenceschopnost svých vozů tím, že je bude nabízet pouze formou pronájmu prostřednictvím internetu.

"Pokud byste se vydali tradiční cestou, museli byste budovat síť prodejců a zatížit se náklady," uvedl výkonný viceprezident společnosti Aiways pro zahraniční aktivity Alexander Klose, který byl dříve šéfem čínských aktivit výrobce osobních vozů Volvo Cars.

Společnost Aiways zatím nerozhodla, jakou měsíční částku si bude za pronájem vozu U5 účtovat. Klose nicméně uvedl, že pokud by firma tento elektromobil prodávala, stál by "rozhodně" méně než 40.000 eur (zhruba milion Kč).

Automobilka Aiways již jedná s německou firmou Vehiculum, která se zabývá pronájmem automobilů přes internet. Šéf společnosti Vehiculum Lukas Steihilber uvedl, že Evropané by mohli mít z čínský automobilů obavy. Možnost pronájmu vozu namísto jeho koupě by však podle něj mohla pomoci tyto obavy překonat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů