Čtvrtek, 28. března 2024

Slovenská vláda podpořila zálohování plastových lahví a plechovek

Slovenská vláda podpořila zálohování plastových lahví a plechovek

Návrh zákona o zálohování plastových lahví a plechovek s nápoji na Slovensku dnes schválila vláda premiéra Petera Pellegriniho. Kabinet také podpořil opatření na posílení ochrany přírody v národních parcích, jejíž nedostatečnou úroveň kritizovali také ochranáři.

V současnosti se na Slovensku dostane na trh miliarda plastových lahví, z toho dvě pětiny končí na skládkách nebo v přírodě. Po zavedení vratných záloh by mělo být 95 procent nápojových obalů recyklováno. Zálohování plastových lahví je už řadu let běžné například v Německu.

Spuštění systému zálohovaní lahví a plechovek se na Slovensku očekává v roce 2022. Stát počítá s tím, že vratná záloha za PET láhev by činila 12 eurocentů (zhruba tři koruny) a deset eurocentů (kolem 2,60 koruny) za plechovku.

"Plastové obaly zaplavují naše životní prostředí a je naší povinností udělat všechno proto, abychom to změnili. Musíme udělat všechno proto, aby naše země nepřispívala k trendu, když ve vodách, řekách, mořích a oceánech bude více plastů než ryb," uvedl Pellegrini.

Zálohování plastových lahví a plechovek by nemělo být povinné pro všechny podnikatele na Slovensku, ale jen například po prodejny s rozlohou větší než 300 metrů čtverečních.

Kabinet také schválil návrh opatření na zamezení zásahů do přírody včetně plošných výrubů lesů v národních parcích bez předchozího souhlasu státních ochranářů. "Máme dnes před sebou zákon, který po dlouhých letech zajistí národním parkům takovou ochranu, jakou si tyto vzácné lokality zaslouží," uvedl ministr životního prostředí László Sólymos.

Slovensko má devět národních parků,které zabírají 6,5 procenta rozlohy země. Z toho ale jen malá část jsou plochy, kde nejsou povoleny žádné činnosti. Nevládní ochranářské organizace dlouhodobě upozorňovaly například plošné na kácení stromů v Nízkých Tatrách, které jsou rovněž národním parkem.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů