Sobota, 20. dubna 2024

Jak vyčistit Thajsko? Češi pomůžou bojovat proti nebezpečnému znečištění z průmyslu

Jak vyčistit Thajsko? Češi pomůžou bojovat proti nebezpečnému znečištění z průmyslu

U příležitosti Světového dne životního prostředí spustila česká nezisková organizace Arnika program finanční podpory thajských iniciativ, které se věnují toxické kontaminaci ovzduší, vody a půdy. Čeští ekologové budou granty udělovat ve spolupráci s tamní partnerskou organizací Ecological Alert and Recovery - Thailand (EARTH). Finanční podporu projektu v celkové výši 22 500 euro (bezmála 800 000 thajských bathů) poskytne Evropská unie.

Napříč Thajskem čelí lidé ekologickým problémům spojeným s průmyslovým znečištěním. V mnoha případech toxické emise překračují mezinárodní standardy a tamním obyvatelům způsobují vážná zdravotní onemocnění. Podle ekologů již mnohé zasažené komunity projevily zájem o snahu situaci zvrátit, často ale čelí finančním překážkám.

,,V současné době jsou místní komunity oběťmi průmyslu a jeho obecné podpory, zejména v důsledku s nárůstu počtu továren, jejichž emise a dopad na okolí nikdo nemonitoruje. Naše životní prostředí v posledních letech utrpělo revizí a deregulací vydaných environmentálních zákonů. Zdejší lidé navzdory tomu a nedostatku prostředků usilují o své právo na zdravé životní prostředí. Finanční pomoc mezinárodních organizací, jako je EU, umožňují komunitám zvýšit jejich pracovní kapacitu, a co je nejdůležitější, budovat vyjednávací sílu. Díky tomu mohou vzít věci do vlastních rukou, změnit tak své životy i životy lidí okolo sebe," uvedl Akarapon Teebthaisong z EARTH:

Podobně Arnika a EARTH už dříve podpořily prostřednictvím evropských fondů komunity v thajských provinciích Ang Thong, Samut Sakhon a Loei. Všechny z nich pomohly vybudovat úspěšné a udržitelné iniciativy a někteří dokonce u soudu dosáhli kompenzací za znečištění vody. Podrobné informace o aktuální výzvě k předkládání návrhů z malého grantového programu, včetně podmínek pro podávání žádostí, naleznete v thajštině na stránkách EARTH.

Podle koordinátorky projektu Jitky Strakové přispívají tyto programy k budování občanské společnosti. ,,Malé granty pomáhají nejen řešit problémy s okolním znečištěním přímo na místě, ale také učí aktivní obyvatele organizovat svou práci, strategizovat a získávat příležitosti pro další žádosti o granty v budoucnu, ale tentokrát s oficiálními grantovými agenturami,"dodává.

#BeatAirPollution
Thajsko trpí vážně znečištěným životním prostředím kontaminovaným toxickými chemikáliemi, hlavně kolem velkých průmyslových komplexů, které se často nacházejí v blízkosti hlavního města. V únoru se Podle Air Quality Index Bangkok umístil na sedmé příčce v žebříčku nejhůře znečištěných měst na světě a severothajský Chiang Mai se umístil dokonce na pátém místě.

Tématem letošního Mezinárodního dne životního prostředí OSN, který je každoročně slaven 5. června, je problém znečištění ovzduší. Jeho cílem je "vyzvat k boji proti této globální krizi. Aktuální téma, které vybrala Čína coby letošní organizátor, nás všechny vybízí, abychom se zamysleli, jak můžeme změnit náš každodenní život, aby se snížilo množství znečištění ovzduší, které produkujeme, a omezil se jeho přínos ke globálnímu oteplování a jeho dopadům na naše vlastní zdraví," popisují stránky OSN.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů