Pátek, 19. dubna 2024

Prodej hybridů se do května zdvojnásobil na 2919 aut

Prodej hybridů se do května zdvojnásobil na 2919 aut

Prodej nových aut na hybridní pohon se od ledna do konce května meziročně zdvojnásobil na 2919 vozů. Prodej elektromobilů se zvýšil o tři procenta na 277 aut. Všechny ostatní typy pohonů zaznamenaly pokles. Uvedlo to Centrum dopravního výzkumu (CDV).

Největší propad, o téměř 56 procent, zaznamenal prodej aut na stlačený zemní plyn CNG. Prodej aut na LPG klesl o dvě pětiny. Dominantní kategorie aut s benzinovým motorem klesla o tři procenta na 74.833 prodaných vozů, prodej dieselů se snížil o 22 procent na 29.293 aut.

"V úvodních pěti měsících byl evidován rekordní počet osobních elektromobilů, meziročně byl zaznamenán jen tříprocentní růst. Propad však zaznamenaly plug-in hybridní vozidla, kterých bylo registrováno 106, o 29 méně než ve stejném období loňského roku. Celkem tak bylo v letošním roce registrováno 383 osobních vozidel do zásuvky, meziročně o pět procent méně," uvedl ředitel CDV Jindřich Frič.

Lídrem na trhu elektromobilů byl se 69 registracemi Nissan, Volkswagen si připsal 48 registrací, BMW 44, Hyundai 34 a Tesla 31. Nejvíce plug-in hybridů (26) zaregistrovalo Mitsubishi, Volvo (24) a Hyundai (17), mezi klasickými hybridy dominuje Toyota.

"Obliba hybridních vozů stále roste. Řidiči si uvědomují jejich výhody, mezi které patří i to, že je nemusejí dobíjet ze zásuvky, pouze tankují benzín jako u konvenčního pohonu. Zájmu o hybridy pomáhá i pestrá nabídka, například Toyota nabízí na českém trhu celkem devět hybridních modelů a Lexus deset. Už třetina prodaných vozů Toyota na českém trhu je v hybridní verzi, u značky Lexus je to dokonce přes 90 procent," doplnila mluvčí Toyota Česká republika Jitka Jechová.

Celkový prodej nových osobních aut se za pět měsíců snížil o 9,6 procenta na 106.596 vozů. V samotném květnu pak klesl o 6,5 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů