Pátek, 29. března 2024

Největší cestovatel roku 2018: rys Daniel. Chodí na 130 kilometrové výlety

Největší cestovatel roku 2018: rys Daniel. Chodí na 130 kilometrové výlety

Při příležitosti Mezinárodního dne rysů, který připadá na 11. června, připravili čeští ochranáři mnoho akcí, na kterých budou veřejnost seznamovat s intimními pohledy do života rysů.

Největší českou populaci rysů hostí Šumava a její široké okolí - oblast sahající od Slavkovského lesa přes Brdy k Novohradským horám a pokračující až k Linci v Rakousku a Norimberku v Bavorsku. Díky mezinárodní spolupráci zde probíhá intenzivní mapování rysů pomocí fotopastí, které umožňuje nejen stanovit minimální počet jedinců s výskytem ve zdejší oblasti, ale také odhalovat životní osudy jednotlivých zvířat i celých rodin. Na mapování se společně podílejí jak ochranáři, tak lesníci a myslivci. Rysové jsou díky své specifické kresbě individuálně rozeznatelní, dlouhodobé sledování proto může odkrývat životní osudy románových rozměrů.

Metodika mapování, která je již využívána delší dobu, ovšem běží až teprve od roku 2017 v celé oblasti výskytu česko-bavorsko-rakouských rysů a umožňuje do života rysů nahlédnout stylem podobným paparazziům. A tak mnohdy víme, kde se jedinec potuloval, s kým měl mláďata, kdo jsou jeho rodiče, ale i třeba kdo zcela zmizel a je možná mrtvý. Po zpracování stovek rysích fotografií lze titulem Rekordman migrací 2018 ocenit kocoura Daniela. Ten se v květnu 2017 narodil kočce Iris na Železnorudsku. V březnu 2018 se vydal na Plánický hřeben, kde strávil jaro a léto, ale v říjnu se již ukázal před objektivem fotopasti na pravém břehu Lipna. To je expedice víc než 130 km vzdušnou čarou. Nepřekonal ho ani Fabián, který se také narodil v květnu 2017 nedaleko Kašperských Hor. V listopadu 2018 si udělal výlet do Brd, aby už v prosinci byl zase zpátky na Šumavě. Za šťastlivce roku 2018 můžeme prohlásit Amálku. V prosinci 2018 nahlásil rakouský řidič pozorování zraněného rysa na frekventované silnici na Vyšebrodsku. Díky pohotové reakci řidiče získali odborníci fotodokumentaci a podrobnosti o případu. Rys sice ze silnice odešel, ale v následujícím období se nevyfotil na žádné z fotopastí v okolí. Teprve v březnu 2019 se živá a zdravá rysice opět ukázala před objektivem.

,,O životě rysů se můžete více dozvědět v rámci zítřejšího Mezinárodního dne rysů během akcí, jako je například webinář s fotografem Ondřejem Prosickým, přednáška Rys, šelmy a dravci v české přírodě v pražském centru Langhans nebo celodenní akce pro děti v Domě přírody v Českém lese (více zde)," zve Anežka Pavlíková z Ministerstva životního prostředí.

Mapování a monitoring rysů probíhá v rámci projektu 3Lynx, který je financován programem Interreg Central Europe. ,,Většina rysů se pohybuje mezi Českou republikou, Bavorskem i Rakouskem bez ohledu na hranice, proto v roce 2018 tyto tři státy podepsaly dohodu o dlouhodobé spolupráci na monitoringu těchto šelem. Výsledky pravidelného sledování rysů v celém rozsahu výskytu populace umožní spolehlivě vyhodnotit její stav a přijmout potřebné kroky pro její ochranu," přibližuje projekt jeho hlavní koordinátorka Simona Poláková z Ministerstva životního prostředí.

Projekt 3LYNX najdete zde.

Sledujte video z fotopastí k Mezinárodnímu dni rysů zde.

Autor fotografie: Václav Kocourek, dobrovolník Hnutí DUHA Olomouc

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů