Úterý, 19. března 2024

Startuje program Prostředí pro život, nabízí stovky milionů na výzkum životního prostředí

Řešitelé výzkumných projektů v oblasti životního prostředí se mohou ucházet o více než 429 mil. Kč.

Startuje program Prostředí pro život, nabízí stovky milionů na výzkum životního prostředí

Technologická agentura ČR (TA ČR) ve středu 12. června 2019 vyhlásila první veřejnou soutěž v programu Ministerstva životního prostředí s názvem Prostředí pro život.

Řešení, která vzniknou v rámci podpořených projektů, budou mj. přispívat zlepšování kvality ovzduší, vod, půdy a horninového prostředí; v rámci oběhového hospodářství pomůžou např. snižovat produkci nerecyklovatelného odpadu, zvyšovat opravitelnost výrobků, nebo jejich trvanlivost.

"Superprioritou programu Prostředí pro život je sucho a další důsledky změny klimatu, na které je vyčleněna celá polovina prostředků. Očekáváme, že program přinese nová řešení například ve využití klimatických modelů pro dlouhodobé předpovědi sucha, pro snižování emisí skleníkových plynů, pro ukládání uhlíku v půdě a biomase a další pilotní projekty pro adaptaci krajiny," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

V první veřejné soutěži je možné podat návrh projektu do dvou z celkově tří podprogramů. První podprogram ,,Operativní výzkum ve veřejném zájmu" slouží především pro potřeby veřejné správy k výzkumům a inovacím zaměřeným na podporu naplňování politik, tedy na aplikovaný výzkum ve veřejném zájmu, který není možné obchodně využít.

Druhý podprogram ,,Ekoinovace, technologie a postupy pro ochranu životního prostředí" se zaměřuje na technologické inovace v oblasti technické ochrany životního prostředí a k tvorbě krajiny, včetně digitalizace a tzv. smart cities a smart regions. Do veřejné soutěže se mohou zapojit podniky a výzkumné organizace, které řeší projekt ve spolupráci s dalšími účastníky nebo i samostatně. Veřejné soutěže budou vyhlašovány jedenkrát ročně až do roku 2024.

Očekávané výdaje programu ze státního rozpočtu činí pro celé období programu 3,8 mld. Kč, tedy celkem na všechny plánované veřejné soutěže. Polovina z této částky je určena na výzkum spojený s problematikou sucha a dalších souvislostí a důsledků změny klimatu.

Možnost podání návrhů projektů je otevřená od 13. června 2019 do 19. září 2019. Výsledky soutěže budou známé a zveřejněné nejpozději 29. února 2020.

,,Program Prostředí pro život přinese zásadní řešení pro kvalitu ovzduší, odpadové hospodářství či ochranu přírodních zdrojů České republiky. Výzkumné projekty se také zaměří na socioekonomické aspekty, například na ekonomické nástroje ochrany životního prostředí nebo na vzdělávání v této oblasti," uvedl Petr Konvalinka, předseda TA ČR.

Podrobné informace k 1. veřejné soutěži programu Prostředí pro život získají zájemci na informačním semináři, který se uskuteční 25. června 2019 od 10 hod. v sídle TA ČR.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů