Úterý, 19. března 2024

1,25 miliardy na stovky veřejných budov po celém Česku. Díky nim budou spotřebovávat méně energie

1,25 miliardy na stovky veřejných budov po celém Česku. Díky nim budou spotřebovávat méně energie

Úspory energií v nemocnici v Novém Městě na Moravě, rekonstrukce hasičské zbrojnice v Nejdku nebo zateplení kulturního domu v Cetkovicích - to jsou příklady opatření v místech, kde díky podpoře z Operačního programu Životní prostředí opraví veřejné budovy a sníží náklady na jejich provoz. Práce se rozeběhnou na celkem 370 projektech, kterým Ministerstvo životního prostředí schválilo dotaci v celkové výši 1,25 miliardy korun.

,,Záměrem podpory energeticky úsporných opatření z EU fondů je pomoci obcím při nákladných rekonstrukcích budov sloužícím veřejnosti. Z pohledu životního prostředí tyto investice přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů, prachu a popílku do ovzduší a zvyšování podílu energie získávané z obnovitelných zdrojů," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dotace na zateplování jsou v obcích populární. Starostům přinášejí hned několik výhod najednou. Opraví budovu, která patří obci a kterou využívají obyvatelé, k tomu výrazně sníží spotřebu energií, takže je jejich provoz v dalších letech mnohem levnější. A díky dotaci není investice do budovy tak hlubokým zářezem do obecní kasy.

Peníze na energeticky úsporná opatření je možné čerpat i v současnosti. ,,Ve dvou nových dotačních výzvách je k dispozici 4,5 miliardy korun. Očekáváme podobně velký zájem jako v předchozích výzvách. Podmínky jsou podle mého pro žadatele nastaveny velmi příznivě, dotace může nově pokrýt až 60 % způsobilých výdajů," popisuje ministr Brabec a dodává, že čas na podání žádosti mají obce až do února 2020.

S novými výzvami se rozšířila i nabídka dotovaných opatření. Podporu lze nyní možné získat i na vnitřní úpravy, které sníží energetickou náročnost budovy nebo zlepší kvalitu vnitřního prostředí. ,,Mezi taková opatření patří třeba modernizace vnitřního osvětlení, systémy měření a regulace vytápění a větrání, opatření zlepšující prostorovou akustiku nebo zabraňující letnímu přehřívání," představuje novinky ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman s tím, že žadatelé navíc mohou získat řadu zvýhodnění. ,,Bonifikovány budou projekty, u kterých budou energeticky úsporné renovace realizovány metodou zaručeného snížení energie, tzv. EPC metodou, nebo ti žadatelé, kteří zadají veřejnou zakázku podle metodiky Design&Build s garancí provozních parametrů. Bonus dostanou také žadatelé, kteří v budově instalují obnovitelné zdroje energie, jež pokryjí alespoň 40 % celkové spotřeby energie," dodává Petr Valdman.

Dotační výzvy v Operačním programu Životní prostředí s číslem 121 a 135 jsou otevřeny pro příjem žádostí až do 3. února 2020. U výzvy č. 121 se mohou o finanční podporu úsporných renovací veřejných budov ucházet města, obce a kraje, jejich příspěvkové organizace a další veřejné subjekty. Výzva č. 135 podporuje rekonstrukce ústředních vládních institucí, okruh žadatelů v tomto případě tvoří organizační složky státu, příspěvkové organizace a veřejné výzkumné instituce.

Kromě peněz na energetické úspory u veřejných budov schválilo Ministerstvo životního prostředí i další projekty. Mezi ty finančně náročnější patří revitalizace vodních toků, na které půjde z evropských fondů přes 111 milionů korun. Další peníze poputují na úpravu zeleně podél silnic a na obnovu krajinných prvků.

Seznam schválených projektů

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů