Úterý, 19. března 2024

Summit EU by mohl podpořit nulové emise CO2 v roce 2050

Summit EU by mohl podpořit nulové emise CO2 v roce 2050

Prezidenti a premiéři zemí EU by se koncem tohoto týdne mohli v Bruselu dohodnout na tom, že unie do roku 2050 sníží čisté emise oxidu uhličitého na nulu. Jako variantu to obsahuje návrh závěrů čtvrteční vrcholné schůzky Evropské unie, který také zdůrazňuje, že unie a její členské země chtějí dodržet závazky z klimatické konference v Paříži a aby udržely růst teploty pod 1,5 stupně, Celsia jsou odhodlané také k novým opatřením.

V příslušné větě návrhu závěrů summitu je ovšem sousloví "k roku 2050" zatím v závorce. Diplomaté a odborníci připravující podklady pro jednání prezidentů a premiérů se tedy na definitivním znění textu ještě nedohodli.

Podle diplomatů to přitom bude klíčový spor této části diskuse červnové vrcholné schůzky EU, která má velmi nabitý program. Změnit znění závěrů shrnujících jejich jednání pochopitelně mohou také přímo šéfové států a vlád, až budou o věci ve čtvrtek hovořit.

Proti zmínce o konkrétním roce se staví země visegrádské skupiny, včetně České republiky, ale také Rumunsko a Bulharsko. Podle jejich představ by měl text jen opakovat to, na čem se státy dohodly v roce 2015 v Paříži.

K závazku ke "klimaticky neutrální EU" v roce 2050 vyzval předsedu Evropské rady Donalda Tuska už letos v květnu dopisem také generální tajemník OSN António Guiterres. Připomněly to dnes v Bruselu některé ekologické nevládní organizace s tím, že nedohoda na podobném závazku by znamenala mizivý příspěvek EU k zářijovému klimatickému summitu OSN v New Yorku. "Byla by to zásadní rána mezinárodní prestiži EU jako lídra v klimatické problematice," podotkl Wendel Trio, ředitel Climate Action Europe, která v Evropě sdružuje asi 1700 nevládních organizací.

Britské Financial Times v neděli uvedly, že cíl mít v roce 2050 čisté emise CO2 na nule nejspíš na summitu podpoří i německá kancléřka Angela Merkelová. Plán se podle dostupných informací líbí i dalším zemím včetně třeba Francie, Itálie, Švédska nebo Nizozemska. Už loni věc podpořilo deset států EU v otevřeném dopise komisaři pro energetiku a klimatickou akci Miguelu Ariasovi Canětemu.

Podle nevládních organizací je odpor zemí ze středu a východu EU daný hlavně hospodářskými a sociálními důvody. "Jdou při tom ovšem samy proti sobě. V první řadě jsou to jejich vlastní občané, které klimatická krize výrazně zasáhne. A zadruhé budou mít největší prospěch z výrazně vyšších prostředků, kterou budou v novém dlouhodobém rozpočtu EU vyčleněny právě na přechod k nulovým emisím," upozornila dnes Anelia Stefanovová z organizace Bankwatch.

Dosáhnout nulových čistých emisí znamená snížit čisté emise téměř k nule a ty vzniklé vyvážit projekty, které mohou absorbovat oxid uhličitý, jak je třeba výsadba nových lesů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů