Úterý, 19. března 2024

Pardubický dopravní podnik nevyměňoval filtry v lakovně. Od inspektorů ČIŽP za to dostal pokutu 120 tisíc korun

Pardubický dopravní podnik nevyměňoval filtry v lakovně. Od inspektorů ČIŽP za to dostal pokutu 120 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 120 tisíc korun Dopravnímu podniku města Pardubic a.s. Městská firma ve své lakovně, kde opravuje převážně vozidla hromadné dopravy, neprováděla jedenkrát ročně výměnu filtrů s aktivním uhlím. Ty slouží k omezování emisí těkavých organických látek z lakovny do ovzduší.


Jednoroční frekvenci výměny aktivního uhlí měla společnost stanovenu v povolení k provozu, které vydal Krajský úřad Pardubického kraje. ,,Inspektoři ovšem při kontrole v únoru 2019 zjistili, že naposledy byla výměna aktivního uhlí provedena před necelými čtrnácti lety. Provozovatel doložil výměnu sorbentu sloužícího k omezování emisí těkavých organických látek do ovzduší naposledy v srpnu 2005. Porušil tak podmínku danou provozním řádem a tím i zákon na ochranu ovzduší," řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Při stanovení výše pokuty ČIŽP zohlednila, že společnost při kontrole spolupracovala a ještě před vydáním pokuty doložila objednávku na výměnu sorbentu sloužícího k omezování emisí těkavých organických látek do ovzduší. Proti pokutě městská firma nepodala odvolání, sankce je pravomocná.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů