Pátek, 19. dubna 2024

Lidé po osmnácté vybírají svůj Strom roku. Hlasovat mohou nově online

Lidé po osmnácté vybírají svůj Strom roku. Hlasovat mohou nově online

Více než tříměsíční klání o zisk titulu Stromu roku odstartovalo. Do finále letos plnoletého ročníku ankety, za kterou stojí Nadace Partnerství, postoupila dvanáctka kandidátů z devíti krajů. Ty usilují o prvenství v podobě odborného ošetření zdarma a postupu do celoevropského kola soutěže. V národní soutěži je letos vůbec poprvé možné hlasovat online, jednoduchý postup nabídne web www.stromroku.cz.

,,Loňská vítězka Zádvorská lepa musela nasbírat na první příčku přes 26 tisíc hlasů. Přitom Velké Opatovice, ze kterých již vzešla dvě prvenství v anketě, mají jen málo přes 3,5 tisíce obyvatel, takže by se Opatovičtí vešli do celkového výsledku svého stromu sedmkrát. O vítězi tak rozhoduje hlavně schopnost ambasadorů stromů přesvědčit a motivovat své okolí, rozhodně automaticky nevyhrává největší soutěžní město. Od letošního elektronického způsobu hlasování si navíc slibujeme, že udělá soutěž ještě napínavější a umožní do tématu péče o významné stromy vtáhnout mnohem více lidí," přibližuje novinky koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

K tomu chce Nadace Partnerství přispět zapůjčením putovní výstavy finalistů, kterou bude v průběhu léta možné navštívit ve všech zapojených městech a obcích. Hlasování končí 25. září, výsledky se veřejnost dozví 3. října v Brně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů