Úterý, 19. března 2024

Češi mají šanci nahlédnout do běžně nepřístupných energetických zařízení a provozů

Češi mají šanci nahlédnout do běžně nepřístupných energetických zařízení a provozů

Na jižní Moravě otevírá veřejnosti svůj provoz podzemní zásobník Uhřice. Při příležitosti 100. výročí založení Českého plynárenského svazu (ČPS) pořádá 20. 6. 2019 den otevřených dveří společnost MND Gas Storage. Návštěvníci mají mimořádnou příležitost prohlédnout si zázemí podzemního zásobníku, řídící centrum a moderní technologie používané pro vtláčení a čerpání zemního plynu s odborným výkladem.

,,Energetika a její provozy jsou pro většinu lidí velkou neznámou. Oslavy stoletého výročí jsou příležitostí, jak to změnit. V České republice je mnoho moderní infrastruktury a technologií, do jejichž rozvoje investují plynárenské společnosti každoročně miliardy korun. Na náš den otevřených dveří zveme všechny, které zajímá, díky čemu mají doma teplo nebo jaká je budoucnost zásobování energií," řekla Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka ČPS, a dodala: ,,Přijďte a nebojte se zeptat. Jde o jedinečnou příležitost vidět zařízení, která jsou strategická pro bezpečné zásobování energií."

Podzemní zásobník plynu Uhřice byl uveden do provozu 1. dubna 2001. Jeho nadzemní část se nachází přímo mezi vinohrady v místě, kde dříve společnost MND těžila plyn a ropu. Samotný plyn se pak skladuje v hloubkách 1700 až 1850 metrů přímo v horninové struktuře. Ta pochází z období jury a je tvořena převážně pórovitým pískovcem, který díky své specifické struktuře umožňuje vtláčení a uskladnění plynu. V roce 2012 byl zásobník rozšířen připojením sousedního plynového ložiska Uhřice-jih. Aktuálně disponuje skladovací kapacitou na 280 milionů m3 plynu.

Pro skladování zemního plynu se využívají umělé nebo přírodní prostory v podzemních geologických souvrstvích. Cílem takového skladování je především vyrovnat sezonní výkyvy ve spotřebě plynu. Rezervní zásoby jsou ale připraveny i pro případné omezení nebo přerušení dodávek plynu ze zahraničí. V ČR je v provozu devět podzemních plynových zásobníků s celkovou kapacitou 3,5 miliardy m3, které dokážou v případě potřeby pokrýt zhruba třetinu roční spotřeby plynu v ČR.

V rámci oslav stého výročí Českého plynárenského svazu mohou zájemci navštívit dny otevřených dveří celkem v pěti lokalitách v ČR: Na severní Moravě podzemní zásobník plynu Třanovice společnosti innogy Gas Storage, na jižní Moravě podzemní zásobník plynu Uhřice skupiny MND, v jižních Čechách teplárnu Mydlovary skupiny E.ON, v severních Čechách kogenerační jednotku ve Vrchlabí a ve středních Čechách ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež).

Více informací a možnosti registraci na dny otevřených dveří naleznete na www.cgoa.cz/stolet.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů