Úterý, 19. března 2024

Dva mladí českobudějovičtí vědci obdrželi Prémii Otto Wichterleho

Dva mladí českobudějovičtí vědci obdrželi Prémii Otto Wichterleho

Dva výrazné vědecké talenty z českobudějovického Biologického centra dnes ocenila Akademie věd ČR prestižním oceněním. Jan Perner a Petr Blabolil obdrželi ve středu 19. června 2018 ve 14:00 hodin v pražské Lannově vile Prémii Otto Wichterleho. Ocenění je určeno perspektivním vědcům a vědkyním do 35 let věku, kteří dosahují špičkových výsledků ve svých oborech. Letos Prémii získalo celkem 23 mladých badatelů z celé republiky.

Prémie pro mladé vědecké pracovníky ve svém názvu nese jméno prof. Otto Wichterleho na památku vynikajícího českého chemika světového formátu, který vynalezl měkké kontaktní čočky a po listopadu 1989 se stal prezidentem Československé akademie věd. Uděluje se od roku 2002 a je spojená s finanční odměnou 330 tisíc korun rozložených do tří let.

Mgr. Jan Perner, Ph.D.

Jan Perner (nar. 1986) se věnuje výzkumu klíšťat. Během poměrně krátké, ale úspěšné vědecké kariéry se zasloužil o zavedení a využití nových experimentálních přístupů, které přinesly významný pokrok při výzkumu a cíleném hledání účinných prostředků v boji proti klíšťatům a nemocem, které přenášejí. Jedním z takových experimentálních přístupů je například použití umělé sací membrány pro klíšťata, která napodobuje kůži zvířete, klíšťata se na ni přisají, a mohou tak být experimentálně krmena krví různého složení. Práce Jana Pernera tak přinesla zcela nové poznatky o tom, jak klíště přizpůsobilo svůj metabolizmus parazitickému způsobu života, zejména jaké složky hostitelské krve jsou nezbytné pro jeho rozmnožování a vývoj larev. Tyto poznatky o nutričních potřebách dále s kolegy rozvíjí i u dalších krev sajících parazitů. Aktuálně také testuje preparáty a vakcíny proti klíšťatům a čmelíkům kuřím, což jsou roztoči napadající drůbež.

Během svého pregraduálního a doktorského studia na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích absolvoval několik prestižních vědeckých stáží v zahraničí. Disertační práci obhájil v roce 2017. Ve stejném roce byl soubor prací, které Perner a jeho kolegové publikovali, oceněn jako jeden z nejvýznamnějších výsledků v rámci celého Biologického centra AV ČR za rok 2016.

RNDr. Petr Blabolil, Ph.D.

Petr Blabolil (nar. 1987) se ve své výzkumné práci zaměřuje na rybí společenstva a ekologickou kvalitu českých vodních nádrží. Ve své doktorské práci vytvořil metodiku, jak lze pomocí charakteristiky složení ryb v nádrži zhodnotit její kvalitu a míru jejího narušení. Práce se stala páteří rybí části Národní metodiky pro hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných a umělých vodních útvarů a má zcela zásadní význam, protože tyto metodické postupy jsou prvním krokem ke zvýšení ekologické kvality českých nádrží. Tyto metodiky jsou platné v evropském i celosvětovém měřítku.

V současnosti je hlavním řešitelem dvou rozsáhlých projektů. V prvním vyvíjí nové metody ke studiu rybích společenstev pomocí environmentální DNA (pozn. environmentální DNA představuje stopy po všech organismech, které se v daném prostředí vyskytují). V druhém projektu vytváří metodologii, jak určit množství dravých druhů ryb ve vodárenských nádržích.

Mezinárodní renomé si tento mladý vědec vydobyl i pravidelnou účastí na zasedání Evropské komise pro standardizaci. Intenzivně spolupracuje s kolegy na univerzitě v anglickém Hullu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů