Pátek, 29. března 2024

ŠVÉDSKO: Upcyclingová obchodní galerie dává věcem druhou šanci

ŠVÉDSKO: Upcyclingová obchodní galerie dává věcem druhou šanci

Když se vám v garáži nebo třeba ve sklepě nahromadí nepotřebný nábytek, sportovní vybavení, elektronika nebo cokoliv jiného, nejspíš to všechno naložíte do auta a odvezete do sběrného dvora. Ve švédské Eskilstuně to mají podobně, jen se předtím zastaví ještě v obchodní galerii ReTuna, kde se prodává výhradně recyklované nebo organicky a udržitelně vypěstované zboží. Mezi zákazníky se přimíchal i reportér Vojtěch Koval.

Když vejdete do nákupní galerie ReTuna, na první pohled ji možná ani nerozeznáte od běžného nákupního centra.

Hned za dveřmi ve vstupní hale máte výhled na tři nebo čtyři místní obchody - je tu krám se sportovním vybavením, přímo naproti dveřím zahradní nábytek a taky obchod s bytovými doplňky.

Napovědět, že hlavní tón tady udávají použité věci, může dekorace uprostřed vstupní haly - lavička a strom, který na první pohled není živý.

,,Listy jsou vyrobené z recyklovaného plastu, nejspíše z PET lahví. Možná to není vidět, ale i ta lavička je z použitého materiálu - z opěradel křesel. Vezmete něco starého nebo možná i rozbitého, zapojíte trochu zručnosti a zvýšíte tím hodnotu té věci," vysvětluje Radiožurnálu mažerka Anna Bergstömová princip upcyclingu.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů