Úterý, 19. března 2024

Od státu by na MŽP mělo jít o 1,5 mil. korun více než letos

Od státu by na MŽP mělo jít o 1,5 mil. korun více než letos

Pro ministerstvo životního prostředí (MŽP) je v návrhu státního rozpočtu pro rok 2020 vyčleněno 15,74 miliardy Kč, proti letošní částce by tak měl být příspěvek navýšený o více než 1,514 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který má ČTK k dispozici. Na platy zaměstnanců by v roce 2020 mělo jít 1,5 miliardy korun. O návrhu by v pondělí měla jednat vláda.

Téměř 61 procent z příspěvku státního rozpočtu tvoří evropské fondy a Státní zemědělský intervenční fond. Bez nich by se rozpočet v roce 2020 snížil o zhruba 80 milionů korun, do roku 2021 až o miliardu Kč.

Na výzkum, vývoj a inovace v rámci MŽP je příští rok vyčleněno 11 milionů korun. Do programu Zelená úsporám na ochranu klimatu a ovzduší by mělo jít 2,35 miliardy korun. Na kotlíkové dotace by měl dále přispívat Státní fond životního prostředí částkou 177 milionů korun.

Ministerstvo financí počítá v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun a se stejným schodkem počítá i v letech 2021 a 2022. Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. V případě učitelů plánuje ministerstvo růst platů i v roce 2021. Dále v rozpočtu počítá se zvýšením rodičovského přípěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížení počtu míst u ministerstev o deset procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů