Úterý, 19. března 2024

Průzkum mezi teenagery: Chceme energetiku, která nejméně zatěžuje životní prostředí

Průzkum mezi teenagery: Chceme energetiku, která nejméně zatěžuje životní prostředí

Více než 80 procent mladých Čechů a Češek si přeje, aby lidstvo přednostně využívalo takové zdroje energie, které nejméně zhoršují životní prostředí a nezvyšují globální oteplování. Ukázal to průzkum, jehož se v základních a středních školách z celé republiky zúčastnilo pět set chlapců a dívek ve věku 14 až 18 let. Potvrzuje se tak názor, který v posledních měsících projevují čeští středoškoláci při demonstracích v rámci mezinárodního hnutí Fridays For Future inspirovaného mladou švédskou aktivistkou Gretou Thunberg.

Za největší současné nebezpečí, které hrozí lidstvu, označila téměř polovina účastníků průzkumu globální oteplování. Degradaci životního prostředí vnímají velmi silně i z osobního hlediska - jako riziko nejvíce ohrožující jejich zdraví jej uvedla více než pětina respondentů.

Mladí lidé mají i jasnou představu, jak energetický hlad lidstva řešit, aby nedocházelo k dalšímu ničení životního prostředí. Přesně 43 procent dotázaných si myslí, že nejlepší jsou obnovitelné zdroje energie, jen o čtyři procentní body méně účastníků dává na první místo vyvážený mix všech dostupných energetických zdrojů. Více než dvě třetiny respondentů věří, že podíl jaderné energetiky na výrobě elektřiny by se měl zachovat (42 %), nebo zvýšit (25 %).

Zajímavá je také ochota mládeže uskrovnit se vyjádřená více než třetinovým názorem, že lidstvo by se mělo snažit také o snižování spotřeby energií i všech ostatních výrobků.

Zdroj:

Průzkum proběhl v období od 1. 4. do 31. 5. 2019 v 28 školách (poslední ročníky ZŠ, gymnázia, střední odborné školy, obchodní akademie a střední odborná učiliště) v Městci Králové, Lanškrouně, Zelenči, Kutné Hoře, Svitavách, Čáslavi, Poděbradech, Kolíně, Úpici, Brně, Lochovicích, Praze, Ostravě, Pardubicích, Velké Bíteši, Litoměřicích, Hradci Králové, Kostelci nad Orlicí, Kuřimi, Táboře, Chomutově a Lovosicích.

Respondenti vyplňovali anonymní dotazník průzkumu před besedou o kladech a záporech jednotlivých zdrojů energie, o ekonomických, ekologických, sociálních a politických souvislostech výroby a spotřeby energií a o dalších rizicích moderní doby. Celkem odpovědělo 500 mladých lidí ve věku 14 - 18 let, z toho 248 chlapců a 252 dívek.

Tento dlouhodobý projekt je dlouhodobě vysoce hodnocen účastníky i vyučujícími. Všichni učitelé a učitelky, kteří odpovídali na otázky týkající se hlavního přínosu projektu, kladli na první místo objektivitu a vyváženost výkladu problematiky energetických zdrojů a vlivu výroby elektřiny na životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů