Čtvrtek, 28. března 2024

Olomouc testuje "chytré" koše, které samy poznají, že jsou plné

Olomouc testuje "chytré" koše, které samy poznají, že jsou plné

Tři "chytré" odpadkové koše byly dnes zkušebně instalovány v centru Olomouce a před vlakovým nádražím. Samy upozorní dispečink technických služeb, že jsou plné. Pokud se nová technologie osvědčí v provozu, tak by se moderní odpadkové koše mohly v budoucnu stát součástí městského mobiliáře.

"Přidaná hodnota tohoto koše by měla být v tom, že v koši je lisovací zařízení, které zmenší objem odpadků až šestinásobně. Je tam také snímací senzor, který bude online vysílat na dispečink informace o zaplněnosti koše," řekl dnes novinářům Radim Plachý z Technických služeb města Olomouce.

Moderní odpadkové koše by podle Plachého mohly zefektivnit složitý systém vysypávání a svozu stovek odpadkových košů v Olomouci. "Aby to celé fungovalo efektivně, je potřeba mít síť těchto nových košů dostatečně hustou. Koše by měly být umístěny v oblastech, kde se nejvíce zaplňují," podotkl Plachý.

Dva chytré koše byly dnes zkušebně instalovány v rušném prostoru před hlavním vlakovým nádraží, kde je rozmístěno několik desítek odpadkových košů, které už dosluhují. Pracovníci technických služeb musí tyto letité koše vyvážet i třikrát denně.

"Pokud bychom to tam osadili v plném počtu smart koši, tak odhadujeme, že by se vyvážely jednou či dvakrát týdně. To by byla obrovská úspora zejména lidských zdrojů a dopravy," upozornil Plachý.

Jeden takový odpadkový koš ale stojí zhruba 120.000 korun, což zatím v Olomouci limituje úvahy o pořízení většího počtu těchto moderních zařízení. Půlroční zkušební provoz tří košů by podle Plachého měl dát představu o tom, jak moc by se systém svozu zefektivnil a jaké by byly případné úspory.

Podle primátorova náměstka Matouše Pelikána (KDU-ČSL) radnice díky zkušebnímu provozu tří "chytrých" košů získá cenná data o odpadovém hospodářství. Pelikán ovšem upozornil, že smart košů by radnice musela pořídit více, aby tento systém byl funkční, což by vzhledem k jejich ceně znamenalo značné náklady. "Je to běh na dlouhou trať," dodal.

Petr Běhal

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů