Úterý, 19. března 2024

V Praze se sejdou odborníci na data o životním prostředí získávaná z kosmu

V Praze se sejdou odborníci na data o životním prostředí získávaná z kosmu

Ve dnech 25. - 26. června 2019 proběhne v Národní technické knihovně Praha odborná konference ,,8. české uživatelské fórum Copernicus". Sejdou se zde čeští a mezinárodní odborníci na dálkové pozorování Země. Své vize o dalším vývoji v oblasti pozorování Země představí zástupci evropské řídící struktury kosmických programů, zejména Evropské komise, Evropské kosmické agentury, Agentury pro evropský GNSS (GSA) a Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí. Ti také budou se svými českými protějšky zastoupenými zejména rezorty životního prostředí, dopravy a zemědělství, ale také předními zástupci podnikatelského a start-up prostředí, diskutovat o dosavadním vývoji kosmických programů a jejich budoucí podobě při zohlednění uživatelských požadavků na data a služby programů. Akcentována bude i potřeba provázanosti poskytování dat s klíčovými strategiemi vlády České republiky: Inovační strategií ČR 2019 - 2030, Národní strategií umělé inteligence ČR a Národním kosmickým plánem.

Program Copernicus řídí Evropská komise, Evropská kosmická agentura je pak zodpovědná za jeho provoz a vývoj kosmické komponenty Sentinel, tj. vlastních družic programu. Evropské centrum pro střednědobou předpověď počasí, ECMWF, je poskytovatelem dvou ze šesti základních služeb programu, a sice služby pro klimatickou změnu a služby pro monitoring atmosféry. Letošní ročník uživatelského fóra cílí na představení budoucího směřování programu, ale i dalšího rozvoje stávajících služeb programu, jako například úspěšné spolupráce služby pro monitoring atmosféry s českou aplikací Windy, která nyní poskytuje předpovědi o globální kvalitě ovzduší právě z dat sebraných v rámci programu Copernicus. Pozornost bude věnována také nové divizi ESA, tzv. Phi Lab, která má za cíl stát se spouštěčem evropské inovace v oblasti pozorování Země.

Národní uživatelé, zástupci státní správy, akademického a sektoru průmyslu včetně dynamicky se rozvíjejících startupů, kteří již pro své potřeby i byznys využívají satelitní data z družic Sentinel poskytovaná na bázi plně otevřené datové politiky, budou mít možnost vyslovit na konferenci své uživatelské požadavky v rámci moderované panelové diskuze vedené zkušenými mentory a zástupci firem, kteří s daty pracují.

Konferenci doplní i mladá generace prostřednictvím doprovodného programu organizovaného pro žáky základních škol a studenty středních škol, který vznikl za spolupráce Vzdělávací kanceláře Evropské kosmické agentury v České republice, ESA ESERO ČR a Vzdělávacího centra Tereza. Žáci, studenti a učitelé budou mít možnost seznámit se s praktickými ukázkami využití dálkového pozorování Země a naučit se s daty pracovat. Společně se zapojí do tématu roku 2019/2020 na téma voda a sucho pod názvem ,,Pixel vody".

Konferenci postupně zahájí ministr životního prostředí Richard Brabec, 1. náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček, provozní ředitel Agentury pro evropský GNSS Pascal Claudel, vládní zmocněnec pro spolupráci s Agenturou pro evropský GNSS Karel Dobeš a generální ředitel Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Patrik Reichl. Konference se koná dne 25. června 2019 od 9 hodin v prostorách Národní technické knihovny Praha, Technická 6 - Praha 6, Dejvice.

Podrobný program konference včetně speakerů a doplňujících informací je volně k dispozici na webu ZDE

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů