Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 3/2019: Kde to šijeme?

Vyjde rychlá móda z módy? Do kterého kontejneru házet staré oblečení? Boty, barefooty, nebo bosé nohy?

Sedmá generace 3/2019: Kde to šijeme?

Jak církve hospodaří na svých polích? V jaké vagonu EU sedíme? Kam se poděly ostravské laguny? Mohou nám staré ovocné odrůdy pomoct? Proč v rezervaci Břehyně-Pecopala zejí desítky hektarů holin? Čím nás inspiruje zesnulá skotská právnička Polly Higgins? Jaké plodiny naši zemědělci preferují? Uhájí si veřejnost zbývající práva připomínkovat stavby? Co na to svatý Václav? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V letošní trojce se zaměřujeme na oděvní a obuvní průmysl: podíváme se do pražské ekogalanterie, probereme dobročinnost organizací provozujících kontejnery na textil, přiblížíme fungování obchodu s použitým oblečením i globální trendy v textilním průmyslu, všimneme si fenoménu barefootů i dobrých příkladů z rozvojových zemí nebo se zeptáme, co nosí a v čem chodí osobnosti environmentální scény. O fenoménu rychlé módy pak hovoříme se Stanislavem Komínkem z Fairtrade Česko a Slovensko a s Terezou Volmutovou z NaZemi.

V následujících textech rozebíráme kauzu likvidace toxických ostravských lagun i holosečného kácení v Národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala, vysvětlujeme přínos starých odrůd ovoce, hodnotíme naše členství v EU, představujeme přírodní památku Betlém, přibližujeme hospodaření na církevní půdě a skladbu plodin na tuzemských polích, varujeme před omezováním práv veřejnosti připomínkovat stavby a upozorňujeme na dílo environmentalistky Donelly Meadowsové a právničky Polly Higginsové. V recenzích se věnujeme filmu Anoteho archa a knihám Bez obalu, Černobyl: historie jedné havárie a Krajina s vlky - Rapsodie šedých stínů. Nechybí ani pravidelné sloupky: v Terrapii vyzdvihujeme novozélandskou premiérku Jacindu Ardernovou, v La Lupě přibližujeme těžký úděl samoživitelek a v Bioastrologickém zatmění hovoříme s nikým menším než se svatým Václavem. Nabízíme i tradiční přehledy důležitých událostí, knih a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Bosé a nahaté léto přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů