Čtvrtek, 28. března 2024

Brněnské skautské oddíly trápí kůrovec, ničí okolí tábořišť

Brněnské skautské oddíly trápí kůrovec, ničí okolí tábořišť

Brněnské skautské oddíly v létě pořádají 57 táborů, odjede na ně více dětí než loni. Problémy ale způsobuje kůrovec, který ničí okolí tábořišť, uvedla dnes v tiskové zprávě za brněnské oddíly Iveta Zieglová. Proti kůrovci budou skauti aktivně bojovat v Krkonošském národním parku.

Na skautské tábory pořádané brněnskými oddíly vyrazí v létě až 2000 dětí. "Letos pojede na letní tábory s brněnskými skauty o 127 dětí více než loni," řekl předseda okresní rady Brno-město Martin Hovorka.

"Odhadujeme, že se kůrovec dotýká zhruba třetiny našich táborů," řekl Hovorka. Například ve Valdíkově na Třebíčsku, kam jezdí skauti z brněnského střediska Ignis už 15 let, kůrovec zlikvidoval téměř všechny smrky v okruhu deseti kilometrů od tábora.

Lesy České republiky nestíhají podle skautů kalamitní stav řešit. "Musíme stromy odkupovat a těžit sami, abychom zajistili základní bezpečí dětí na táboře," řekl vedoucí střediska Ignis Martin Kyselák.

Problémy s kůrovcem pocítí také skauti ze střediska A je to! v tábořišti u Šebkovic na Třebíčsku. Protože lesníci vykáceli napadené stromy v okolí, skautský tábor bude na přímém slunci. "Nejspíš si budeme muset najít jiné tábořiště," řekla zástupkyně vůdce střediska Ludmila Nepomucká.

V souvislosti s kůrovcovou kalamitou vyhlásil Junák - český skaut jednu z největších akcí zaměřenou na ochranu přírody. Členové starší 15 let se mohou zapojit do záchrany Krkonošského národního parku. Kůrovce nelze v podmínkách národního parku úplně vyhubit, ale včasným pokácením napadených stromů lze situaci zbrzdit. První skupiny skautských dobrovolníků jely do Krkonoš už v červnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů