Pátek, 29. března 2024

Skauti začali v Krkonoších pomáhat v boji s kůrovcem

Skauti začali v Krkonoších pomáhat v boji s kůrovcem

Skauti dnes začali pomáhat v Krkonoších v boji s kůrovcem. S loupáním kůry z napadených stromů začala první dvojice skautů, a to v lesích nad Horním Maršovem. Další skauti přijedou pomáhat o víkendu. V dalších týdnech by se v Krkonoších mělo postupně vystřídat osm až deset dobrovolnických skupin. ČTK to řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Dnes skauti loupali kůru z takzvaných lapáků, což jsou předem poražené smrky, které slouží jako návnada pro kůrovce. Právě teď je podle Drahného čas na jejich asanaci, protože by se z nich kůrovec mohl začít rojit. "Nářadí na loupání dobrovolníkům poskytneme. Podle možností zajistíme ubytování. Výpomoc by měla být dvoudenní," řekl Drahný. Na odkorňování pokácených stromů nemají ochránci dostatek sil a vítají každou pomoc.

K pomoci v boji s kůrovcem v Krkonoších vyzvalo vedení Junáka své členy ve věku nad 15 let na konci května. "Výzvou oslovujeme okolo 20.000 členů a členek. Jde o jednu z největších akcí zaměřenou na ochranu přírody za poslední léta," uvedla mluvčí Junáka Barbora Trojak. Řada skautů podle ní bude pomáhat i ve svých regionech, kde jsou lesy také postiženy kůrovcem, například v Jeseníkách.

V Krkonoších ohrožuje přemnožený kůrovec tisíce hektarů lesa. Situaci ztěžuje kalamita ze zimy, kdy sníh masivně lámal vrcholky stromů. Za rok 2018 bylo v lesích KRNAP vytěženo 33.480 metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem a prognóza KRNAP pro rok 2019 hovoří o minimálně 40.000 metrech krychlových napadeného dřeva.

Kůrovec, neboli lýkožrout smrkový, je přirozenou součástí přírody a cílem správců národního parku není jeho vyhubení, ale předcházení jeho přemnožení. KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech. Rozloha dnešních lesních porostů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů.

S kůrovcovou kalamitou se potýká téměř celé Česko. Krkonoše jsou na tom ještě relativně dobře, protože kůrovec ztrácí na síle s rostoucí nadmořskou výškou. Správa KRNAP situaci jako kůrovcovou kalamitu neoznačuje.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů