Čtvrtek, 28. března 2024

Reakce na vyjádření vedení Libereckého kraje: MŽP řeší proces kolem rozšíření polského dolu Turów za ČR velmi aktivně

Reakce na vyjádření vedení Libereckého kraje: MŽP řeší proces kolem rozšíření polského dolu Turów za ČR velmi aktivně

Vyjádření od vedení Libereckého kraje jsou pro nás velmi překvapivá, protože MŽP s krajem intenzivně komunikuje a Ministerstvo životního prostředí rozhodně situaci okolo dolu Turów nijak nepodceňuje. Ministerstvo životního prostředí velmi aktivně řeší celý proces možného rozšíření těžby v polském hnědouhelném dole Túrow.

Aktuálně se nám pak podařilo u polské strany prodloužit termín pro Liberecký kraj, resp. jeho krajský úřad pro podávání připomínek v procesu EIA, tedy posuzování vlivů na životní prostředí, u záměru rozšíření těžby na dole Turów, a to do 15. července. Je to z toho důvodu, aby měl Liberecký kraj více času na zpracování připomínek k záměru. Následovat budou a očekáváme v brzké době také mezistátní konzultace k přípravě projektu, kde česká strana bude jednat o všech svých připomínkách.

Co se týče změny územního plánu města Bogatyně, ta podléhá posuzování podle procesu SEA, tedy posuzování vlivů plánů a koncepcí na životní prostředí. Proces SEA nemá podle předmětné evropské směrnice závazný termín ukončení, což z našeho pohledu znamená, že posuzování změny územního plánu města Bogatyně je stále otevřené, dokud z naší strany nedojde k uspokojení našich požadavků a dokud česká strana sama neuzavře mezistátní konzultace.

Mezistátní konzultace k němu probíhají už od roku 2017, česká strana vznesla řadu připomínek a také několikrát žádala o doplnění podkladů. Polská strana ale přesto vydala změnu územního plánu města, aniž by naše připomínky respektovala a poskytla nám veškeré potřebné informace, a to považujeme za porušení mezinárodního práva. Z tohoto důvodu bude MŽP požadovat zrušení územního plánu Bogatyně a dokončení mezistátních konzultací.

Další informace o jednání najdete ve zprávě MŽP odstartovalo další fázi mezistátního posouzení EIA k rozšiřování dolu Turów.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů