Pátek, 29. března 2024

Pojeďte na výlet, máme pro vás tipy!

Pojeďte na výlet, máme pro vás tipy!

Hrady, zámky, města, rybníky, řeky, lesy, podzemní prostory, skalní města i technické zajímavosti tvoří nádhernou kulisu projektů, které se podařilo v uplynulých letech uskutečnit pomocí prostředků z Operačního programu Životní prostředí. Nechte se inspirovat k jejich návštěvě s naším on-line průvodcem PŮJDEM TUDY.

Naše tipy na výlety jsou určeny všem, jak motoristům, cyklistům, pěším či cestovatelům vlakem nebo autobusem. Nechceme konkurovat cestovatelským portálům, rádi bychom vám ale představili místa, jejichž společným jmenovatelem je úcta k životnímu prostředí a snaha zachovat přírodní krásy dalším generacím.

Tak krásné léto a šťastnou cestu!

Vybíráme z průvodce

Jizerka: osada a naučná stezka

Nejstarší naučná stezka spojuje vrchol Bukovec a unikátní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizerky nedaleko horské sklářské osady Jizerka. Patří mezi nejstarší a nejnavštěvovanější naučné stezky v Jizerských horách. S pomocí evropských peněz byla zrekonstruována a nyní slouží školám i veřejnosti jako terénní výuková trasa.

Záchranná stanice Pasíčka

Areál záchranné stanice volně žijící zvěře a ekocentra u Boru u Skutče je plný klecí, voliér a výběhů. Expozice zvířat a ekovýchovné programy osloví hlavně děti a mládež.

Potštejn: Obnovený zámecký park

Park malebného barokního zámku prošel nedávno rozsáhlou revitalizací. Regenerace dřevin spolu s doplněním vhodných rostlin se podařila, nyní park poskytuje prostor pro relaxaci široké veřejnosti. Jeho skvostem je zejména Růžová zahrada ve francouzském stylu.

Vyškov: Hanácký statek

Replika selského stavení z 19. století vyrostla uprostřed Zooparku Vyškov. Představuje dřívější život lidí na venkově a unikátní chov původních plemen domácích zvířat.

Další tipy na výlety najdete v on-line průvodci PŮJDEM TUDY.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů