Pátek, 19. dubna 2024

Nová komise pro analýzu klimatu by měla vzniknout v rámci dnů

Nová komise pro analýzu klimatu by měla vzniknout v rámci dnů

Během několika dnů by měla vzniknout komise pro problematiku klimatu, čeští vědci by v rámci ní měli vládě poskytovat odbornou analýzu klimatu a životního prostředí. Po dnešním zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) to řekl novinářům její první místopředseda Petr Dvořák. Vznikne podle něj na přání premiéra Andreje Babiše (ANO) a důležitým tématem by měla být uhlíková neutralita. Na rozdíl od uhelné komise bude složena jen z vědců a odborníků.

"Česko se tak v otázkách klimatu bude moci opřít o názor lidí, kteří se tomu věnují, a posílí to funkci RVVI v systému," uvedl Dvořák. Bude složená pouze z vědců, kteří se tématu profesionálně věnují, a bude vědeckým zdrojem pro vládu, premiéra a ministry.

Tým komise vytvoří Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Účastníci začnou ihned po založení sbírat a vyhodnocovat informace, které poskytnou vládě.

Jedním z hlavních témat komise bude uhlíková neutralita. "Česko zaujalo realistický pohled na neutralitu ve smyslu toho, čeho je možné dosáhnout. Patříme mezi nejaktivnější země v této oblasti. Ale to, že se na věc díváme střízlivě není dáno tím, že bychom tomu nepřáli. Chceme to brát pragmaticky a ukazovat lidem reálná data a čísla, která nám má dát právě nová komise," řekl místo předseda RVVI Karel Havlíček.

Nápad podle Havlíčka vznikl uvnitř RVVI a na přání Babiše. "Fungujeme tak, že když se objeví významné téma, tak rada flexibilně vytvoří týmy a začíná se tomu aktivně věnovat," doplnil Havlíček.

Jedním z úkolů komise podle něj je také dodat perfektní data do Babišova zářijového projevu na Válném shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů