Čtvrtek, 28. března 2024

Tuktejner - recyklace jedlého oleje

Tuktejner - recyklace jedlého oleje

Mezi povinnosti obyvatel Česka se zařadí i třídění jedlého oleje. Ministerstvo životního prostředí přitvrdí v recyklaci a kromě základních žlutých, modrých a zelených popelnic na tříděný odpad nařídí obcím zavést od roku 2020 kontejnery na použité jedlé oleje a tuky.

Už žádné lití do záchodu. Po dosmažení řízků bude potřeba slít přepálený olej z friťáku nebo z pánve do plastové lahve, zašroubovat ji a odnést do speciální plastové popelnice. ,,Vyhláškou ministerstva by mělo dojít k zavedení povinného sběru olejů v obcích od roku 2020," říká ředitel odboru odpadů ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart. Resort musí zařídit, aby Češi během sedmi let zvedli třídění komunálního odpadu z 38 procent na 55, a plnili jsme tak evropskou směrnici. Sběr olejů a tuků k tomu má přispět.

Zhruba každá desátá obec už dnes olej sbírá buď do kontejneru ve ,,sběrném hnízdě" (skupina barevných popelnic), nebo jej mohou občané vylít do uzavíratelného barelu na místním sběrném dvoře.

,,Plošný odběr zatím nebyl povinný. Funguje v některých obcích, které se rozhodly ke sběru dobrovolně, na základě dohody s místními vodovody a kanalizacemi, případně s firmami, které oleje dokážou zpracovávat," vysvětluje Manhart.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů