Čtvrtek, 28. března 2024

Boj Číny se znečištěním ovzduší může podpořit solární energetiku

Boj Číny se znečištěním ovzduší může podpořit solární energetiku

Úsilí Číny o snížení chronického znečištění ovzduší by mohlo až o 13 procent zvýšit její možnosti generovat solární energii, neboť umožní, aby se na Zemi dostalo více slunečního světla. Uvádí to studie vědců ze Švýcarska, Nizozemska a Číny, o níž informoval časopis Nature Energy.

Fotovoltaický potenciál Číny se v období let 1960 až 2015 v důsledku znečištění snižoval v průměru až o 15 procent ročně. S návratem do stavu 60. let by se výroba elektřiny mohla zvýšit o 12 až 13 procent.

Čína se snaží omezovat úroveň znečištění snižováním spotřeby uhlí, zlepšováním palivových standardů a podporou čistších forem průmyslu a energetiky. Nebezpečné, ve vzduchu rozptýlené částice známé jako PM2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) klesly v 74 velkých městech v letech 2013 až 2018 o 42 procent.

Celková instalovaná solární kapacita v zemi na konci roku 2018 činila 170 gigawattů, tedy asi devět procent celkového energetického mixu. Produkce elektřiny ze solárních zdrojů loni dosáhla 177,5 terawatthodin, což představuje podíl 2,5 procenta na celkové výrobě.

Čína má zájem na zvýšení ziskovosti solárních firem, aby klesly dotace vyplácené poskytovatelům obnovitelných zdrojů energie. Vzhledem k rychlému růstu nových kapacit nevyřízené platby do příštího roku dosáhnou 60 miliard jüanů (přes 198 miliard Kč).

Průměrná cena, kterou producenti získávají, už byla v letošním roce snížena na 0,3 jüanu za kWh z více než jednoho jüanu.

Regulátoři letos uvedli, že dotace pro pevninské větrné elektrárny budou do roku 2021 sníženy až na nulu. To znamená, že elektřinu budou prodávat za stejnou cenu jako tradiční energetické zdroje. Podle odborníků by se velmi brzy mohla na tuto paritu dostat i solární energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů