Úterý, 19. března 2024

I stromy mají své hrdiny. Je mezi nimi Strom developer, spálená lípa, majestátní topol i dřeviny Emila Holuba

I stromy mají své hrdiny. Je mezi nimi Strom developer, spálená lípa, majestátní topol i dřeviny Emila Holuba

Celkem sedm stromů se může nově pyšnit titulem Strom hrdina. Získal jej pražský dub přezdívaný Strom developer, Břestovec a Jerlín cestovatele Emila Holuba z Rajhradu, jabloň Reneta ze školy v Brně-Ivanovicích, možná nejmohutnější český topol černý z Nymburka a dvojice ohrožených lip z Černošic a u hradu Kost. Čestný titul uděluje jako součást celonárodní ankety Strom roku Nadace Partnerství. ,,Chceme upozorňovat nejen na staré a významné stromy, ale přilákat zájem také o ty, které přežívají v nepříznivých podmínkách, ohrožuje je pokácení, vandalismus nebo jiná nežádoucí lidská činnost," vysvětluje Andrea Krůpová, koordinátorka ankety.

V Praze a okolí najdeme hned tři hrdinské stromy. U křižovatky ulic Československého exilu a Generála Šišky v Modřanech roste asi 170 let starý Strom developer. Svou přezdívku získal kvůli tomu, že jeho okolí postupně pohltila nová pražská zástavba. ,,Strom je posledním pozůstatkem někdejší čtvrti Potočky, která byla zrušena. Ještě před několika lety byl výraznou krajinnou dominantou. Dnes je obklopen polyfunkčním centrem," vypráví Veronika Oušková z Prahy-Modřan.

Další hrdinný strom z metropole je více než stoletá lípa srdčitá z Černošic, která je ohrožena rekonstrukcí nedalekého vlakového nádraží. ,,Její budoucnost je nejistá. S plánovanou modernizací železniční trati existuje varianta, že bude skácena. Vzhledem k situaci jí ani pravděpodobně nebude darován čas, aby dorostla v skutečně památný strom. Přesto nechceme, aby zmizela bez povšimnutí," přibližuje další ojedinělý příběh Jana Zelinková z Černošic.

Patrně jeden z největších topolů černých v Česku roste za plotem u Polabské cyklostezky v Nymburku. I ten si vysloužil vytrvaleckou cenu. ,,Ač dosahuje daleko větších rozměrů než jiné exempláře a je ve velmi dobré kondici, mezi památnými stromy jej nenajdeme. A to i přesto, že je na něm dodnes připevněna tabulka Strom chráněný státem. Společnost přátel starého Nymburka navrhuje jeho zařazení do seznamu památných stromů," vysvětluje Miloslava Štěrbová ze spolku Permanent.

Na otevřeném kopci nad hradem Kost vysadili místní v roce 1728 dnes již zaniklou Semtinskou lípu. Strom odolával častým bouřkám a vichřicím na nehostinném holém kopci až do roku 2000, kdy podlehl vichřici a následně i žháři. ,,Lípa padla při silné bouři 27. května roku 2000. Její zbytky byly pietně ponechány na místě, oploceny plaňkovým plotem a torzo kmene přikryto šindelovou střechou. V sobotu 26. května 2012 se torzo lípy stalo cílem útoku žháře. Požárníci pro uhašení torza spotřebovali 20 tisíc litrů vody. Pachatel bohužel nebyl dodnes dopaden. Lípa byla 32 metrů vysoká, kmen měl obvod 6,90 metru. Na jejím místě byly vysazeny dvě nové lípy," líčí Karolína Bartoňová ze Staňkovy Lhoty.

I Morava má své hrdinné zástupce v podobě tří oceněných stromů. Jedinečnou dvojici tvoří netradiční odrůdy břestovec a jerlín. Ty podle ústní tradice vysadil samotný lékař a objevitel Emil Holub před 118 lety v Rajhradě po pohřbu svého pobočníka, kterého skolily útrapy, kterým čelil během expedice v jižní Africe. ,,Holubův nejoblíbenější průvodce Antonín Halouzka zemřel ve Vídni na následky tropických nemocí ve věku pouhých 41 let. Doktor Holub proto na jeho počest vysadil břestovec a sousední jerlín při účasti na jeho pohřbu v roce 1901," přibližuje tamní historii Libuše Hochmanová z Rajhradu. Stromy nyní rostou na nádvoří před rajhradskou knihovnou a místní se jej prozatím neúspěšně pokoušejí vyhlásit za památné.

Poslední hrdinný strom z jihu Moravy je 85letá jabloň přezdívaná Reneta ze školy. Představuje jeden z posledních zdravých exemplářů z původního sadu v Ivanovicích. ,,V současnosti jí hrozí skácení nebo velmi razantní ořez, protože stále plodí, a takový strom prý nesmí být v místě, kde tráví čas předškolní děti. Pátrala jsem po jakémkoli předpisu, který by se tohoto problému týkal, ale ani na životním prostředí, ani na krajské hygienické stanici o žádném podobném nevědí," popisuje situaci Radka Slatkovská z Brna-Ivanovic.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů