Úterý, 19. března 2024

Ministr Toman před jednáním Rady ministrů v Bruselu: Čeká nás důležitá debata o přizpůsobení zemědělství na změnu klimatu

Ministr Toman před jednáním Rady ministrů v Bruselu: Čeká nás důležitá debata o přizpůsobení zemědělství na změnu klimatu

Klíčová debata o adaptaci zemědělství na změnu klimatu a ochraně životního prostředí v rámci Společné zemědělské politiky čeká v pondělí evropské ministry zemědělství v Bruselu. Při prvním zasedání Rady za finského předsednictví budou hovořit také o snižování používání pesticidů nebo situaci s africkým morem prasat. Ministr zemědělství Miroslav Toman se sejde na bilaterálním jednání se svým finským protějškem Jarim Leppou.

,,Z několika posledních let je zcela zřejmé, že Evropa čelí velké výzvě při nutné adaptaci na změnu klimatu. Naší společnou snahou musí být ochrana životního prostředí a zmírnění postupu klimatických změn. Společná zemědělská politika tomu musí napomáhat, zemědělce chceme motivovat, aby využívali postupy šetrné k přírodě. K tomu je však nezbytný dostatečně silný rozpočet na nové programovací období," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Česká republika dlouhodobě preferuje spíše zemědělce pozitivně motivovat, než je trestat sankcemi. Chce proto posílit investice do efektivních a úsporných technologií v zemědělství a rovněž podporu hospodaření zaměřeného na prevenci eroze půdy, ochranu kvality vod či biodiverzitu. To může být například agrolesnictví, které kombinuje hospodaření na zemědělské půdě s cíleným pěstováním lesních a ovocných dřevin.

Na zasedání Rady budou ministři zemědělství diskutovat např. o tíživé situaci na trhu s cukrem, snižování používání pesticidů nebo aktuálním šíření afrického moru prasat v Evropě.

,,Situaci ohledně afrického moru prasat považujeme za velmi vážnou. Rychlé šíření nemoci především ve státech východní Evropy představuje vysoké riziko pro všechny členské státy EU. Navzdory přijetí opatření v oblastech současného výskytu se nepodařilo dostat nákazu pod kontrolu. Proto je důležité postupovat v rámci celé EU koordinovaně a jednotně. I když je ČR v současnosti oficiálně prostá nákazy, riziko opětovného zavlečení choroby na naše území je stále vysoké. Budu proto od kolegů i Evropské komise chtít slyšet, jaký bude další postup v boji s africkým morem prasat, a budu na ně apelovat, aby přijali všechna dostupná opatření," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Na programu jednání Rady je také obchodní dohoda mezi EU a státy skupiny Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay) a pro EU jde o strategickou dohodu, kterou se podařilo dojednat téměř po téměř dvaceti letech. Pro ČR je důležitá především kvůli vývozu piva a chmele.

Ministra Miroslava Tomana v Bruselu čeká také bilaterální jednání s finským ministrem zemědělství Jarim Leppou. Hovořit spolu budou mj. o prioritách finského předsednictví EU, které nyní začalo, Společné zemědělské politice či plánech ČR v rámci předsednictví ve Visegrádské skupině.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů