Úterý, 19. března 2024

Lidé v Moravské Třebové snížili o pětinu množství odpadu

Lidé v Moravské Třebové snížili o pětinu množství odpadu

Obyvatelé Moravské Třebové na Svitavsku víc třídí odpad. Popelnice naplní proti loňsku méně skoro o pětinu. Díky tomu mají lidé levnější poplatky za popelnice. ČTK to řekla jednatelka Technických služeb Moravská Třebová Gabriela Horčíková.

Lidé víc třídí hlavně díky motivačnímu systému třídění. Celoroční částka 600 korun, kterou platí obyvatelé za odvoz komunálního odpadu, se jim může snížit až o 420 korun.

Statistika ukazuje, že od dubna do května vzrostl počet poloprázdných nádob přistavených ke svozu z původních 28 procent na 49 procent. Zároveň je méně přeplněných nádob.

"V červnu zaměstnanci technických služeb odvezli od domů 113 tun komunálního odpadu, což je o 17 tun méně než v červnu loňského roku," uvedla Horčíková.

Mimo klasických komodit lidé separují bioodpad. "Z našich zkušeností víme, že bioodpad tvoří až 70 procent obsahu popelnic. Proto jsme občanům poskytli kompostéry, do kterých mohou třídit bioodpad ze zahrad a domácností. Lidé nyní mohou pohodlně třídit všechny obvyklé složky separovaného odpadu," řekla jednatelka.

Motivační systém třídění město zavedlo v druhé polovině roku 2017. Postupně se do něj zapojili téměř všichni lidé z bytových i rodinných domů. Ve městě žije téměř 11.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů