Úterý, 19. března 2024

Hnízdících sokolů v Českém Švýcarsku ubývá kvůli turistům

Hnízdících sokolů v Českém Švýcarsku ubývá kvůli turistům

V Národním parku České Švýcarsko letos úspěšně zahnízdil jen jeden z sedmi místních sokolích párů. Obdobná situace byla v sousedním Saském Švýcarsku. Ochránci přírody se domnívají, že důvodem je zvyšující se návštěvnost, informoval dnes mluvčí parku Richard Nagel.

Příčin neúspěšného hnízdění sokolů může být například neplodnost či nezkušenost rodičovského páru a hlavně ulovení mláďat predátory. Ve dvou případech ale bylo hnízdění v Českém Švýcarsku letos prokazatelně zmařeno nevhodným chováním návštěvníků. V obou případech šlo o nelegální táboření v blízkosti hnízd, na které sokolí páry reagovaly opuštěním vajec či mláďat.

"Je paradoxní, že některým vzácným druhům se začíná lépe dařit mimo vlastní území národního parku, jehož hlavním posláním by měla být právě ochrana přírody," uvedl ředitel Správy NP České Švýcarsko Pavel Benda.

Návštěvníků přijíždí do Českosaského Švýcarska stále více. "Ačkoliv naprostá většina turistů respektuje pravidla chování v národních parcích, s jejich celkovým rostoucím počtem bohužel narůstá i absolutní počet těch neukázněných," uvedl Nagel. Zdůraznil, že je naprosto nezbytné, aby lidé respektovali zákaz vstupu do dočasně chráněných ploch v době hnízdění. Tyto plochy jsou v terénu viditelně označeny a v podobě mapy jsou zveřejněny na webunárodního parku.

Situaci na české straně hranic letos zachraňovaly páry hnízdící v méně navštěvované Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Labské pískovce. Zde bylo hnízdění úspěšné na pěti lokalitách z šesti. Ale i tam je situace rok od roku vážnější a daří se ji zvládat jen díky nasazení strážců přírody a spolupráci s Českým horolezeckým svazem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů