Úterý, 19. března 2024

Ekologičtí aktivisté zablokovali ulice britských měst

Ekologičtí aktivisté zablokovali ulice britských měst

Ekologičtí aktivisté včera po necelých třech měsících znovu zablokovali ulice Londýna a také dalších čtyř britských měst. Požadují urychlené kroky proti změnám klimatu a také stažení obvinění proti více než tisícovce zadržených účastníků dubnových protestů rovněž proti klimatickým změnám, uvedla agentura AP.

Stovky podporovatelů hnutí Extinction Rebellion zablokovaly silnici před londýnským Královským soudním dvorem. Další protesty se konaly v Glasgowě, Cardiffu, Bristolu a Leedsu.

V dubnu členové organizace Extinction Rebellion v britské metropoli blokovali několik silnic a mostů po dobu deseti dnů. Jejich cílem bylo u veřejnosti i mezi politiky vzbudit povědomí o "klimatické havárii", jak to nazývají.

Británie chce dosáhnout cíle nulových uhlíkových emisí do roku 2050. Aktivisté ale chtějí, aby si politická reprezentace stanovila ambicióznější termín - rok 2025.

Od 15. dubna do 25. dubna aktivisté na mnoha exponovaných místech metropole, jako jsou frekventované křižovatky, mosty či letiště, blokádami upozorňovali na své požadavky. Mezi ně patří také zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů