Úterý, 19. března 2024

Změny v lesním zákoně jsou nezbytné. Bez nich nebude možné vyplatit vlastníkům lesa podporu

Změny v lesním zákoně jsou nezbytné. Bez nich nebude možné vyplatit vlastníkům lesa podporu

Novely zákona o lesích a zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ) v pátek projednala Poslanecká sněmovna. Změny v lesním zákoně reagují na rozsáhlou kalamitu, která zasáhla lesy na velké části území České republiky. Návrh dnes prošel do třetího čtení. Novela zákona o SPÚ má především zefektivnit činnost úřadu. Sněmovna ji ve třetím čtení schválila.

,,Změny, které v lesním zákoně navrhujeme, jsou velmi důležité. Především umožní výplatu dotací vlastníkům nestátních lesů, aby zvládli překonat následky kůrovcové kalamity. Zákon jednoznačně upravuje povinnosti odborných lesních hospodářů včetně možnosti odejmout jim licenci například v případě, že nekonají potřebné kroky proti šíření kalamity. Musíme si uvědomit, že odborní lesní hospodáři jsou první, kteří signalizují kůrovcové ohrožení a navrhují opatření. Samozřejmě jsme připraveni jednat o dalších úpravách, ale momentálně je potřeba dotáhnout alespoň tuto část," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

K nejdůležitějším povinnostem odborných lesních hospodářů, jejichž činnost hradí stát, patří sledovat stav lesa a výskyt škodlivých činitelů, navrhovat následná opatření či vhodný způsob obnovy lesa nebo upozorňovat vlastníka lesa na případy, kdy svou činností porušuje stanovené povinnosti. Zákon také umožní odejmout hospodáři licenci v případě, že své povinnosti neplní.

Cílem novely zákona o SPÚ je především zakotvit přednost státu při převodu pozemku z rezervy určené pro rozvojové programy státu, pokud souběžně vznesou nároky na tento pozemek další subjekty. Novela také zpřesní způsob oceňování majetku, kdy všechny pozemky budou směňovány za cenu obvyklou, a zruší možnost sjednání splátkového režimu. V rámci novely dochází také ke změně zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku. Nově bude možné nabízet náhradní pozemek restituentům ve veřejné nabídce opakovaně, až třikrát.

Změní se také zákon o pokutách a kaucích za nedodržování zákonů upravujících transformaci zemědělských družstev a nápravu majetkových křivd ve vlastnických vztazích k půdě a dalšímu zemědělskému majetku.

Novelu lesního zákona schválila vláda letos v únoru a nyní v Poslanecké sněmovně prošla druhým čtením. Zákon o Státním pozemkovém úřadu byl vládou schválen v lednu a nyní ve třetím čtení Poslaneckou sněmovnou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů