Úterý, 19. března 2024

Výrobce dlaždic dostal pokutu 120 tisíc korun za úniky tuhých znečišťujících látek do ovzduší

Výrobce dlaždic dostal pokutu 120 tisíc korun za úniky tuhých znečišťujících látek do ovzduší

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany ovzduší v Plzni uložili pokutu 120 tisíc korun společnosti LASSELSBERGER, s.r.o. Výrobce keramických dlaždic ve svém závodě v Chlumčanech na Plzeňsku provozoval mokré hladinové odlučovače zcela bez vodních náplní. Tuhé znečišťující látky odsávané z výroby tak byly přímo, bez jakéhokoli záchytu, vypouštěny do ovzduší.

Na konci května 2019 provedli inspektoři kontrolu na základě podnětu na vysokou prašnost. ,,Provoz některých mokrých hladinových odlučovačů zcela bez vodních náplní lze jednoznačně označit za trestuhodnou nedbalost obsluhy. Provozovatel byl dle provozního řádu povinen zabezpečit, aby tuhé znečišťující látky proudily přes plně funkční filtr," uvedla Petra Horčicová ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Plzeň.

Dále inspektoři zjistili poškození filtračního systému u linky S6, respektive jeho netěsnost, což způsobovalo zvýšenou prašnost. ,,Závada na filtru nebyla zaznamenána v žádném z provozních deníků a do doby zjištění tohoto stavu inspektory ČIŽP provozovatel neprovedl žádná opatření k jejímu odstranění, což jsme vyhodnotili jako přitěžující okolnost," řekl Horčicová.

Proti pokutě za porušení zákona o integrované prevenci firma LASSELSBERGER nepodala odpor, sankce v červenci nabyla právní moci.

vyzaduji

vyzaduji


Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů