Čtvrtek, 18. dubna 2024

Počet modelů elektroaut v EU se do 2021 ztrojnásobí

Počet modelů elektroaut v EU se do 2021 ztrojnásobí

Počet modelů elektrických aut dostupných spotřebitelům v Evropě by se měl do roku 2021 více než ztrojnásobit na 214 z 60 na konci roku 2018. Vyplývá to z analýzy Evropského svazu pro dopravu a životní prostředí, která vychází z údajů výzkumné společnosti IHS Markit.

Zájem o elektrická auta nyní stagnuje. Důvodem je nedostatek dobíjecích stanic a vyšší ceny. Cenově dostupnější varianty by však mohly přimět spotřebitele odejít od benzinových a naftových vozů dříve, než se očekávalo, píše server BBC.

V roce 2021 by měly automobilky na trh dodat 92 plně elektrických modelů a 118 tzv. plug-in hybridních vozů, které je možné dobíjet ze zásuvky. Pokud automobilky tyto plány dodrží, mohlo by do roku 2025 mít "zástrčku" 22 procent vyrobených vozidel. Výrobci by tak byli schopní splnit emisní cíl EU týkající se automobilů, který počítá s emisemi oxidu uhličitého ve výši 95 gramů na kilometr.

Největší závody na výrobu elektrických vozů budou v Německu, Francii, Španělsku a Itálii. Do roku 2023 by v regionu mohlo být 16 závodů na velké lithium-iontové baterie.

Mezi elektrickými vozy se objevují i luxusní sportovní značky. Tento týden automobilka Lotus, kterou vlastní čínská Geely, představila své elektrické "hyperauto" Evija v ceně dvou milionů liber (57 milionů Kč), které je schopné dosáhnout rychlosti přes 320 kilometrů v hodině. V březnu firma Automobili Pininfarina představila podobně drahý vůz Battista.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů