Pátek, 29. března 2024

Firma neuspěla u MMR kvůli geotermální elektrárně v Tanvaldu

Firma neuspěla u MMR kvůli geotermální elektrárně v Tanvaldu

Podmínky krajského úřadu Libereckého kraje ohledně vydání územního rozhodnutí na stavbu hloubkových vrtů pro geotermální elektrárnu v Tanvaldu v Jizerských horách platí. Firma Entergeo se zrušení tohoto rozhodnutí neúspěšně domáhala u ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které ale neshledalo důvody k zahájení přezkumného řízení. Verdikt ministerstva zveřejnil Tanvald na webu města.

Společnost Entergeo plánuje stavbu geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T v blízkosti centra města. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. Proti záměru firmy se postavila místní radnice. "Máme dvě platná usnesení zastupitelstva, že s tím nesouhlasíme," řekl již dříve ČTK starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek. Petici odmítající projekt navíc podepsalo 2116 obyvatel sedmitisícového Tanvaldu a jeho okolí.

O vydání územního rozhodnutí firma usiluje od prosince 2014. Dvakrát stavební úřad v Tanvaldu vydal zamítavé stanovisko, krajský úřad ale v obou případech vyhověl odvolání společnosti Entergeo. Napotřetí stavební úřad sice firmě souhlasné rozhodnutí vydal, tentokrát ale s odvoláním uspěli odpůrci výstavby. Krajský úřad navíc firmě uložil, že před novým projednáním u stavebního úřadu v Tanvaldu musí dodat tři povolení. Už dříve zástupce firmy ČTK řekl, že tím se dostávají zpět "do bodu nula" a právě toto rozhodnutí krajského úřadu se pokusila firma u MMR neúspěšně zrušit. Entergeo potřebuje pravomocné rozhodnutí ministerstva životního prostředí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry, povolení od báňského úřadu pro hloubkové vrty a souhlasné stanovisko krajského úřadu ke geologickým pracím.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů