Pátek, 29. března 2024

Milion tun kompostu z vídeňských biopopelnic

Vídeňské komposty fungují jako ochránce klimatu. Město navíc kompost zdarma nebo za malý poplatek rozdává zájemcům a samo jej také využívá při péči o městskou zeleň.

Milion tun kompostu z vídeňských biopopelnic

Jeden milion tun kompostu - to je množství, které se ve Vídni nasbíralo od zavedení svozu bioodpadu v roce 1991. Ten pochází třeba ze slupek od okurek, ohryzků od jablek, salátových listů, spadaného ovoce, odřezků keřů nebo posekané trávy. Bioodpad nasbíraný v biopopelnicích se přetváří v městské kompostárně Lobau - největším zařízením pro zpracování biologicky rozložitelného odpadu v Evropě - v kvalitní kompost, který lze využít v ekologických zemědělstvích. Vídeňská radní pro životní prostředí Ulli Sima tvrdí, že ,,další zpracování odpadu zásadně přispívá k ochraně klimatu. Díky kompostování a zavádění kompostů se ročně ušetří až 9 000 tun CO2."

Až 50 000 tun kompostu ročně

Výchozí složkou kompostu je zahradní respektive kuchyňský odpad z vídeňských zahrad a z městem využívaných zemědělských ploch a parků. Od roku 1991 bylo zkompostováno více jak 2,7 milionu biologicky rozložitelného odpadu. Ročně se do kompostárny Lobau sveze 100 000 tun zahradního odpadu, který je zpracován a následně se zhruba v 8 až 10 týdnech promění v kompost. Ročně tak vznikne mezi 45 000 až 50 000 tunami kompostu.

Kompost jako přírodní hnojivo

Příroda na příkladu půdy a rostlin ukazuje téměř dokonalý model recyklace. Každým zásahem do ekosystému jako je obdělávání půdy, vytváření monokultur nebo odstranění organické hmoty, se mění přirozená rovnováha. Ročně ubývá ve Vídni mezi čtyřmi až pěti tunami humusu na hektar. Kompost z organického odpadu úbytek humusu nejen dorovnává, slouží také jako přírodní hnojivo.

Ve Vídni kompost zdarma

Ve většině vídeňských sběrných dvorů je pro zájemce zdarma k dostání až půl kubického metru kompostu. Větší množství kompostové půdy (mix kompostu, sedimentů z Dunaje a písku) jsou za poplatek poskytovány také malým zahradním spolkům nebo soukromým majitelům zahrádek. Vídeňský kompost je využíván na zemědělských plochách ve Vídni a v místních městských parcích, které obhospodařuje Lesní a zemědělský podnik města Vídně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů