Středa, 24. dubna 2024

Na Novém Zélandu objevili pradávného obřího papouška

Na Novém Zélandu objevili pradávného obřího papouška

Mezinárodní vědecký tým na Novém Zélandu objevil nový druh pradávného obřího papouška, který měřil téměř metr a vážil až sedm kilogramů. Vyhynulý pták, jenž žil před 19 miliony let, dostal pro svou impozantní velikost latinský název Heracles inexpectatus, napsala dnes agentura AFP.

Vzhledem k papouškově velikosti vědci předpokládají, že byl masožravý a nemohl létat. "Heracles inexpectatus, jež je největším známým papouškem, měl bezpochyby obrovský zobák, kterým mohl rozlousknout cokoliv, co chtěl," vysvětlil paleontolog Mike Archer. Podle Archera mohl pták jíst i jinou než pro papoušky běžnou rostlinnou stravu, například menší ptáky.

Podle dalšího z výzkumníků Trevora Worthyho však pták podle všeho nebyl agresivní, protože neměl žádné přirozené nepřátelé. "Pravděpodobně seděl na zemi, chodil po okolí a nejčastěji jedl semínka nebo ořechy," cituje Worthyho server BBC.

Zkamenělé kosti velkého papouška byly objeveny před jedenácti lety poblíž St. Bathans na Jižním ostrově Nového Zélandu, oblasti bohaté na fosilie z období miocénu. Zkamenělina ležela od té doby v archivu, předpokládalo se, že patří orlovi nebo kachně. Znovu je náhodou objevil až jeden ze studentů, který v laboratoři pracoval na výzkumu.

Nový Zéland je dodnes domovem nejtěžšího žijícího druhu papouška, vzácného kakapa sovího, kterého Heracles inexpectatus překonal co do velikosti téměř dvakrát. Zemi také až do konce 18. století obývali majestátní a nelétaví ptáci moa, kteří dosahovali výšky až 3,6 metru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů