Sobota, 27. dubna 2024

Olomoucký kraj poprvé udělí ceny v oblasti životního prostředí

Olomoucký kraj poprvé udělí ceny v oblasti životního prostředí

Olomoucký kraj letos poprvé udělí Ceny za přínos v oblasti životního prostředí. Hlasovat mohou lidé v anketě do konce srpna, vítěze soutěže v několika kategoriích bude kraj vyhlašovat v polovině září v prostředí olomouckého ekologického centra Sluňákov v Horce nad Moravou na Olomoucku. ČTK to řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

"Myslím, že dává smysl, když oceníme lidi, kteří dělají něco pro přínos životního prostředí. Je potřeba ukázat, že nejenom firmy, ale i fyzické osoby pro to něco dělají. Určili jsme kategorie, které jsou důležité. Neděláme to pro anketu jako takovou, ale aby se vědělo, co vše se dá pro životní prostředí udělat a abychom získali lidi k podpoře projektů v této oblasti," řekl na dotaz ČTK hejtman. Podle něj je kraj prvním, který takové ocenění uvedl v život.

Anketa má dvě kategorie, za přínos v této oblasti a za významný počin za minulý rok. U každé kategorie jsou čtyři podkategorie, a to voda, ovzduší, ekologie a životní prostředí jako takové a odpadové hospodářství, uvedl hejtman. Lidé mohou hlasovat na webu www.cenykraje.cz. Čas mají do 30. srpna. Vyhodnocení se podle hejtmana uskuteční 18. září na Sluňákově za účasti ministra životního prostředí.

Kromě této ankety mohou obyvatelé Olomouckého kraje hlasovat až do 20. září také ve třetím ročníku ankety Cen cestovního ruchu. Ocenění si klade za cíl představit, zviditelnit a ocenit to nejlepší, co může Olomoucký kraj turistům nabídnout. Anketa má pět kategorií, z nichž každá obsahuje pět finalistů vybraných odbornou hodnotící komisí. Vyhlášení se uskuteční 10. října 2019 v Arcibiskupském paláci v Olomouci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů